Слід сильно обмежити частку тваринних білків в раціоні, легкозасвоювані вуглеводи (солодощі), а також насичені жирні кислоти (тваринні жири).
Виключити:
- печінку, нирки, мізки, легені, м’ясо молодих тварин, курчата, дичину,
- м’ясні, грибні та рибні бульйони,
- ковбасні вироби,
- оселедець,
- рибні та м’ясні консерви, копченості,
- гострі сири,
- з овочів і фруктів: бобові (квасоля, горох, боби), інжир, малина, брусниця, шпинат, щавель, салат, ревінь, хрін, гірчиця, чорний перець,
- кава, какао, міцний чай,
- будь-який алкоголь (виключається повністю)
Обмежити:
- баклажани, редис, цвітну капусту, спаржу,
- гриби,
- ракоподібні,
- ікру
- рибу (балтійський оселедець, сардини тощо) – допустима велика риба,
- сіль (сіль використовують у звичайній добовій нормі)
У невеликих кількостях в раціоні можуть бути присутніми яйця, борошняно-круп’яні страви, нежирні сорти риби, яловичина, баранина.
Рибу і м’ясні страви слід вживати в їжу у відвареному вигляді, не частіше 2-3 разів на тиждень. Одна порція має бути не більше 250 г. Припустимо 1 яйце в день.
Без обмежень можна вживати:
- молочні, вегетаріанські та фруктові супи,
- молоко та молочні продукти;
- зернові (хліб будь-який, каші, висівки),
- більшість овочів (картопля, морква, капуста, огірки, помідори, гарбуз, цибуля, буряк, селера), горіхи, кавуни, дині, ягоди та фрукти,
- олію та вершкове масло,
- соуси томатний, молочний, сметанний, лимонну кислоту,
- зелень петрушки та кропу, спеції.
Необхідно рясне лужне пиття (2-2,5 л на день), добре для цього підходять фруктові та ягідні компоти, лужні мінеральні води, відвар шипшини, неміцний чай з молоком.
Їжа повинна містити необхідну кількість вітамінів, тому корисні відвари шипшини, лимони, яблука, чорна смородина.