Існує кілька різновидів протинабрякових дієт, спрямованих на усунення причин накопичення рідини організмом:
- при лікуванні набряків, викликаних голодуванням або суворою дієтою, ефективна дієта, яка наситить організм білком і вітамінами;
- якщо знижений вміст калію при підвищеній кількості натрієвих солей, що провокують набряклість, в раціон включають продукти, що містять калій у великій кількості.
Всі дієти об’єднує зниження натрію в продуктах харчування для поліпшення відтоку рідини з організму.
Виключити:
- солоне – сіль рекомендується замінити пряними травами або обмежити до 1,5 г на добу;
- мариноване, смажене, гостре;
- масляні торти та здоба, вершки, майонез;
- небажана випічка з борошна вищого ґатунку;
- алкоголь, тоніки, газовані солодкі напоїв та будь-які інші продукти, що містять штучні добавки.
Варто замінити чорний чай, каву, молоко, компоти – простою або мінеральною водою.
При набряках іноді зменшують кількість рідини – до 600-1500 мл
Дієта сечогінна
Дієта заснована на тому, щоб усунути речовини, що затримують воду в організмі. Крім того, що буде активно виводитися зайва рідина, знизиться вага (до 6 кг за перший тиждень, потім – по 1-2 кг на тиждень). У жінок в результаті дієти буде полегшено ПМС.
В процесі дієти насамперед відмовляються від солі та вуглеводів.
Заборонено:
- цукор, мед, сиропи, шоколад, варення;
- здоба, торти, тістечка;
- молочні продукти, сири, яйця;
- дріжджі;
- будь-яке червоне м’ясо, готові м’ясо- і рибопродукти: шинка, бекон, ковбаси, солона та копчена риба;
- картопляні чіпси;
- масло, маргарин, вершки, майонез;
- смажені страви, гострі соуси, підливи;
- пшеничне борошно вищого ґатунку;
- алкоголь і будь-які продукти, що містять штучні добавки.
Дозволено:
- насіння, горіхи;
- вівсяні пластівці;
- соєві продукти;
- натуральні йогурти (без добавок);
- фрукти (крім винограду та бананів);
- овочі (крім картоплі);
- коричневий рис;
- бобові;
- пісне м’ясо птиці;
- риба;
- свіжовичавлені соки;
- трав’яні чаї та інші напої з низьким вмістом кофеїну.
Закуски та гарніри
- Щоб попередити виникнення набряків, в якості закусок і гарнірів корисно використовувати овочі.
- Щоб овочі не втрачали свого кольору, закуски варто заправляти лимонним соком.
- При приготуванні овочів їх можна варити (в тому числі на пару), тушкувати (в розігрітій олії), запікати в мікрохвильовці або духовці, припускати в невеликій кількості води, що трохи прикриває овочі. Щоб зберегти вітаміни, готувати в закритому посуді.
- При варінні овочі опускати в киплячу воду. Відвар використовувати в якості основи для супів, соусів або других страв. Готові відварені овочі можуть використовуватися і як самостійна страва, і як компоненти для салатів, запіканок, начинок.
- Тушкувати овочі можна в олії, сметані, молоці, соку, овочевих і фруктових відварах, воді. Тушковані овочі можна подавати в гарячому та холодному вигляді.
Другі страви
У других стравах протинабрякового раціону мають переважати тушковані та запечені овочі, м’ясо птиці та риби.