Яйця

В яйцях виявили багато каротиноїдів лютеїну і зеаксантину, які допомагають у профілактиці вікової макулярної дегенерації, а вона найчастіше призводить до погіршення зору (аж до сліпоти) у тих, кому більше 60 років.
Жовток – найкорисніша частина курячого яйця: в ньому міститься багато вітамінів і корисних мікроелементів.

Щоб визначити свіжість яйця, налити в стакан холодну воду, розчинити в ній 1 ст. ложку солі й опустити туди яйце. Свіже яйце опуститься на дно склянки, несвіже буде плавати зверху, а не дуже свіже – в середині склянки.

Щоб яєчні білки або жовтки, не використані одразу, залишалися свіжими, залити їх холодною водою та поставити у холодильник.

Яйця з тріснутою шкаралупою не витечуть, якщо зварити їх в дуже солоній воді або додати у воду трохи оцту.

Якщо яйця варяться на сильному вогні, білок стає твердим, а жовток залишається більш м’яким. А при варінні на повільному вогні жовток набуває твердості, а білок стає пухким.

Щоб акуратно нарізати круті яйця, змочити лезо ножа холодною водою – і жовток не буде кришитися.