- Готувати овочеві салати потрібно незадовго до подачі на стіл, а заправляти майонезом, сметаною або оцтом безпосередньо перед їжею.
- Якщо для салату використовуються заморожені овочі, скропити їх лимонним соком – вони стануть набагато смачнішими.
Варіння овочів
- Каструлі бажано використовувати тільки емальовані або з нержавіючої сталі.
- Класти овочі в киплячу воду – так краще зберігаються вітаміни.
- Щоб овочі в салаті зберегли свій яскравий колір і були красивими й апетитними, додати при варінні щіпку харчової соди. А якщо додати у воду ложечку цукру, це значно поліпшить смак овочів.
- Не можна поєднувати теплі продукти з холодними – від цього салат швидко зіпсується.
Салат, що постояв 2-3 години, втрачає всю поживну цінність. Саме тому не слід готувати салат на кілька днів – і користі ніякої, і смак сильно погіршується.
Заправка
- Солити салати краще при подачі.
- Салати з ніжних овочів і ніжної пряної зелені можна не солити. а підкислити лимонним соком і трохи поперчити.
- Кілька крапель лимонного соку або оцту, додані в салат одразу після приготування, дозволять зберегти в ньому більше вітаміну С.
- Заправляти салат олією тільки після додавання солі та спецій, оскільки сіль в олії розчиняється.
- Один салат може мати абсолютно різні смаки в залежності від того, які приправи та заправки туди додані. Головне – не заглушати приправами смак і аромат основних продуктів.
- Абсолютно особливий смак вінегрету додасть додана в нього 1 ст. ложка молока з 1 ч. ложкою цукру.
Прикрасити салат можна тими ж продуктами, з яких він приготований, за винятком зелені. Вона дуже швидко в’яне і втрачає аромат, тому мити зелень і прикрашати нею салат слід безпосередньо перед подачею до столу.
Салат як додатковий гарнір
- для ситної другої страви, що включає не тільки м’ясо, а й крупи – тільки салати, здатні освіжити, викликати апетит, але не наситити: легкий салат зі свіжих або маринованих овочів і фруктів;
- для низькокалорійних страв – зелений салат, що дає відчуття насичення;
- для рибних страв – салати з варених овочів з гострою заправкою, хроном, перцем або маслинами.