Щоб надалі метал скороварки не тьмянів, перед першим використанням закип’ятити в ній у відкритому вигляді молоко.
Рідина не має перевищувати 2/3 об’єму скороварки.
Для приготування продуктів, що мають властивість розбухати (рис, квасоля тощо), налити в каструлю води не більше половини об’єму.
Для приготування певної кількості тарілок супу влити у скороварку відповідну кількість води (випаровування практично дорівнює нулю).
Час варіння
- Картопля – 5-8 хвилин (у звичайній каструлі 20-30 хвилин);
- Горох – 10-15 хвилин (замість 60-90 хвилин);
- М’ясо – 25-30 хвилин (замість 60-80 хвилин).
Запах від риби важко видалити, приготування рибних страв не вимагає багато часу, тому в скороварці її краще не готувати. Якщо риба в скороварці готувалася, то після приготування негайно звільнити каструлю та закип’ятити в ній трохи оцту, а для видалення запаху в кухні спалити шматочок цукру або шматочок шкірки лимона.
Якщо пара виходить з-під кришки, а не через клапан, зняти каструлю з вогню, охолодити дно в холодній воді, скинути пар, встановити кришку на місце та як слід завернути ручку. Не забути при цьому перевірити прохідність аварійного клапану.
Якщо в процесі приготування страви потрібна закладка продуктів за часом (наприклад, покласти картоплю за 10 хвилин до закінчення визначеного часу), то каструлю зняти з вогню, налити в тазик або раковину холодну воду, поставити в неї каструлю та скинути пар через робочий клапан до припинення кипіння, після чого відкрити кришку.
Якщо робочий клапан не сичить або в його прорізах не з’являються краплини, а при піднятті його не чутнj характерного звукe, значить він непрохідний і його потрібно промити. Але у випадках, коли готуються страви без додавання рідини або з дуже малою її кількістю, такий стан нормальний. Практично при піднятті робочого клапана в умовах його прохідності шипіння, хоч і слабке, завжди лунає.
Коли гумова прокладка стає довшою, ніж її ложе, або втрачає свою еластичність, необхідно замінити її на запасну, попередньо потримавши в мильній теплій воді, потім вкласти в канал і сантиметр за сантиметром вдавлювати за допомогою дерев’яної ложки.
Після кожного вживання скороварку необхідно одразу звільнити, неприпустимо зберігати в ній готову страву до іншого дня, особливо якщо вона була приготована з гірчицею, сметаною, помідорами або капустою. Якщо потрібно залишити страву до вечора або на добу – перекласти її в емальовану каструлю.
Клапани після кожного вживання каструлі промивати під потужним водяним струменем або за допомогою залізного дроту.
Після миття залишити каструлю просохнути на повітрі.