Холодець (студень)
закуски, холодці здорове харчування, лікувальне харчування
10 Жовтня, 2019
185 рецептов для здоровья суставов (Еда, которая лечит)
Ingredients
Вода - 2 л
Свинина або яловичина - 2 ніжки
Курка - 1 стегенце
Морква - 1 шт.
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Лавровий лист
Перець духмяний - 3‑4 горошини
Часник - 3‑5 зубчиків
Петрушка - зелень
Кріп - зелень
Сіль
Перець чорний мелений
Directions
1Оброблені свинячі ніжки та куряче стегенце добре промити.
2Цибулю очистити (можна залишити останній шар лушпиння - це надасть бульйону гарного золотавого кольору). Моркву очистити.
3Ніжки та стегенце покласти в каструлю і залити холодною водою. Включити вогонь, довести до кипіння, зняти піну та варити при слабкому кипінні свинячі ніжки - 3‑4 години, а яловичі - 4‑5 годин, тобто доки м'ясо не буде вільно відділятися від кісток, а бульйон не набуде клейкості.
4За 1 годину до закінчення варіння бульйон посолити, покласти цибулю, моркву, перець і лавровий лист.
5У СКОРОВАРЦІ: М'ясо й овочі скласти у скороварку. Додати очищені цибулю та моркву, лавровий лист, перець-горошок і сіль. З моменту закипання варити холодець близько 40-50 хвилин.
6З готового бульйону вийняти зварені м'ясні продукти. Бульйон процідити. Відокремити м'ясо від кісток і дрібно нарізати.
7Часник очистити і дрібно нарубати. Зелень вимити, обсушити і нарубати.
8У підготовлені форми розкласти м'ясо, посипати зеленню і часником (можна покласти вирізані з відвареної моркви зірочки та квіточки). Залити бульйоном і прибрати в холодильник до повного застигання (краще на ніч).
9З поверхні застиглого холодцю змоченою в гарячій воді ложкою зняти жир або зрізати його гарячим ножем.
10До готового холодцю подати відварну картоплю і натертий корінь хрону.