Алкоголь у кулінарії

У кулінарії алкоголь застосовують у вигляді етилового спирту, горілки, вина або коньяку. Часто навіть незначна його кількість дозволяє істотно підвищити смако-ароматичні характеристики і консистенцію готової страви.

Застосовується алкоголь при виготовленні страв з м’яса, яєць і овочів, а також при приготуванні випічки. Існують рецепти рибних страв, що вимагають обробки тушки вином. Алкоголь додасть м’якості й ніжності яловичині, свинині, телятині та курці. Він дозволить дещо скоротити час приготування продукту, за необхідності усуне його неприємний запах і очистить від бактерій. В результаті страва здивує своїм «чистим» і яскравим смаком, ніжною консистенцією і приємним ароматом.

  • Страви з овочів – використовується виноградное вино у пропорції 0,5-2 ст. ложки на 1 кг сирого продукту.
  • Страви з меленого (рубленого) м’яса – досить додати кілька (не більше 8) крапель коньяку або спирту, щоб надати напівфабрикату незвичайний смак і ніжну консистенцію.
  • Для попередньої підготовки тушки птиці та при термічній обробці м’яса – тушку спочатку поливають спиртом, а потім підпалюють. При запіканні або тушкуванні підготовлене таким чином м’ясо набуває привабливого зовнішнього вигляду і приємного аромату.
  • При приготуванні деяких страв з дичини або курки, а також фруктових асорті і тортів потрібно зробити фламбування – вже готову страву після подачі на стіл скропити ароматизованим спиртом або коньяком і підпалити.
  • Кондитерські вироби — алкоголь (в залежності від виду випічки – вино, спирт, коньяк або горілка) є одним з компонентів тіста, призначеного для приготування хмизу, пряників, пасок або печива. Присутність алкоголю в тісті сприяє кращому його пропіканню. Готовий продукт виходить пухким, пористим і розсипчастим. Значно покращує якість додавання лише 1 ст. ложки кислого виноградного вина на 1 кг здобного тіста.