Ingredients
Яблука
Листя чорної смородини (якщо треба)
Листя вишні (якщо треба)
Естрагон (якщо треба)
Пастернак (якщо треба)
ДЛЯ ЗАЛИВКИ:
Вода - 10 л
Цукор - 1,5 склянки або
Мед - 3 склянки
Сіль - 3 ст. ложки
Гірчиця в порошку - 0,5 ложки
Directions
1Яблука щільно укласти шарами, перестилаючи соломою, верхній шар плодів покрити соломою шаром 2‑3 см і прокип’яченим полотном. У яблука з хорошим ароматом (Антонівка звичайна) спеції класти не потрібно. Для плодів інших сортів бажано додати листя чорної смородини, вишні, естрагон, пастернак.
2ЗАЛИВКА: Суміш кип'ятити 10‑15 хвилин і охолодити.
3Потім вставити в бочку дно і через шпунтовий отвір налити розчин (в діжку зверху полотна покласти гніт).
4Перші 5‑6 днів розчин у міру необхідності доливати, бо яблука добре вбирають воду і верхні шари оголюються, що може привести до загнивання плодів.
5Спочатку (12‑14 днів) яблука тримати в теплому приміщенні при 15‑18°C.
6Потім, якщо бродіння йде нормально, бочки або діжки з продукцією помістити в льох, холодний підвал або льодовик. При температурі 4‑6°C плоди повільно доброджують, насичуються вуглекислотою. Приблизно через місяць яблука готові до вживання.
7У підвалі продукція зберігається до травня-червня, а в льодовику - до нового врожаю. Чим вище температура, тим швидше яблука перекисають, стають в'ялими і несмачними.