Цей їстівний молюск, який водиться у всіх морях, дуже популярний, ажде при низькій ціні мидії дорвінюють устрицям за своїми поживними властивостями – ось чому їх іноді і називають «устрицями бідняків».
Мідії особливо хороші в період з середини липня до кінця лютого; у квітні – вони недостатньо жирні, тому не такі смачні. Їх можна їсти сирими, відкривши мушлю та поливши вміст соком лимона або уксусом, але найчастіше їх їдять гарячими.
В їжу йдуть тільки дуже свіжі мидії! Якщо раковина розкрилася і звідти показалася «ніжка», потрібно уколоти її булавкою. Моллюск має спрямувати «ніжку» в раковину. Якщо ж мидія не реагує, вона уснула, їсти її не можна.