Призначається:
- при гострому гломерулонефриті у важкій формі з явищами ниркової недостатності після розвантажувальних днів і середньої тяжкості з недостатністю нирок з перших днів хвороби,
- при набряках при важких формах гострого нефриту у важкій формі,
- хронічному нефриті і гломерулонефриті при різко вираженій нирковій недостатності.
Мета: максимальне щадіння функції нирок, поліпшення виведення з організму продуктів обміну речовин, зменшення артеріальної гіпертензії і набряків.
Дієта в основному рослинна, з обмеженням білків тваринного походження, повним виключенням солі, зниженою кількістю жирів і вуглеводів. Виключають продукти, багаті екстрактивними речовинами, ефірними оліями, щавлевою кислотою. Кулінарна обробка без механічного щадіння: відварювання, запікання, легке обсмажування. Їжу готують без солі, хліб безсольовий. Їжу приймають 5-6 разів на день.
Склад дієти:
- 350 г вуглеводів (з них 80 г цукру)
- 20 г білків (50-60% тваринні, а при хронічній нирковій недостатності – 70-75%)
- 80 г жирів (15% рослинні).
- Сіль виключена.
- Вільна рідина дорівнює добовій кількості сечі + 300-500 мл.
- Калорійність дієти складає 2100-2200 ккал.
- Мінеральні речовини та вітаміни:
230 мг кальцію,
16 мг заліза,
390 мг фосфору,
100 мг магнію,
1630 мг калію,
0,7 мг ретинолу (вітаміну А),
5,5 мг каротину,
120 мг вітаміну С (аскорбінової кислоти),
0,47 рибофлавіну (вітамін В1),
0,45 тіаміну (вітамін В2),
4,5 нікотинової кислоти (вітамін В3)
,
Продукти | Дозволено | Заборонено |
Супи | Супи овочеві, фруктові, з зеленню. Заправка сметанна | Бульйони м’ясні, рибні, грибні, супи молочні, круп’яні, бобові |
Молочні продукти | 60 мл молока, сметани, сиру (творога) | Сир твредий |
Круп’яні страви | Рис (обмежено) | Всі інші крупи, бобові, макаронні вироби |
Салати | Овочеві салати та вінегрети без солі з олією | |
Соуси | Кисло-солодкі: томатний, сметанний, овочеві і фруктові | М’ясний, рибний, грибний |
Приправи | Ванілін, кориця, лимонна кислота | Гірчиця, перець, хрін |
Овочі | Варена цибуля | |
Жири | Олія, вершкове масло (обмежено) | Тваринні жири, сало |
Дозволені продукти:
- хліб і борошняні вироби. Безбілковий безсольовий хліб на кукурудзяному крохмалі – 100 г на добу, при його відсутності 50 г пшеничного безсольового хлібу або інших борошняних виробів, що випікаються на дріжджах без солі;
- супи з саго, овочеві, картопляні, фруктові. Заправляють вивареною підсмаженою цибулею, сметаною, зеленню;
- до 50-60 г нежирної яловичини, телятини, м’ясної та обрізної свинини, кролика, курки, індички, риби. Після відварювання можна запікати або злегка обсмажувати шматком або рубані;
- 60 г (або більше за рахунок м’яса і риби) молока, вершків, сметани. Сир – при виключенні м’яса і риби;
- яйця додають у страви з розрахунку 0,25-0,5 яйця на день на людину або 2-3 рази на тиждень по яйцю (некруто, омлет);
- з круп: саго, обмежено – рис, безбілкові макаронні вироби. Готують на воді та молоці у вигляді каш, пудингів, запіканок, плову, котлет;
- картопля (200-250 г) і свіжі овочі (400-450 г) у вигляді різних страв. Виварену та обсмажену цибулю додають у страви, дозволені кріп і петрушка;
- овочеві салати та вінегрети з рослинною олією без солоних і квашених овочів;
- плоди, солодкі страви та солодощі; різні фрукти та ягоди (сирі, сушені, печені); киселі, компоти і желе;
- цукор, мед, варення, нешоколадні цукерки;
- для поліпшення смаку страв при дієті без солі застосовують кисло-солодкі соуси, томатний, сметанний, овочеві та фруктові підливи, ванілін, корицю, лимонну кислоту;
- слабкий чай з лимоном, соки фруктів і ягід, відвар шипшини;
з жирів вершкове несолоне, коров’яче топлене масла, рослинні олії.
Заборонені продукти:
- звичайний хліб, борошняні вироби з додаванням солі;
- м’ясні, рибні та грибні бульйони, молочні, круп’яні (крім саго) і бобові;
- всі м’ясо- та рибопродукти (консерви, копченості, соління);
- сир;
- інші крупи крім саго і рису і макаронні вироби (крім безбілкових);
- солоні, мариновані та квашені овочі, бобові, шпинат, щавель, цвітна капуста, гриби, редька, часник;
- шоколад, молочний кисіль, морозиво;
- м’ясний, рибний і грибний соуси, перець, гірчиця, хрін;
- какао, натуральна кава, мінеральні води, багаті натрієм;
- інші жири (баранячий, яловичий, свинячий тощо).
Цвітна капуста містить багато білка, тому вважається небажаною при хронічній нирковій недостатності, проте недостатнє надходження білка в організм може погіршити обмін речовин і підсилити навантаження на нирки. Тому зараз цвітну капусту вводять у харчування хворих з хронічною нирковою недостатністю під контролем стану нирок.