Лікувальні дієти №7

При стадіях хронічної ниркової недостатності

У початковій стадії ХНН харчування будується на основі дієти №7, вміст білка в якій не має перевищувати 0,8 г на 1 кг маси тіла, в середньому 50-60 г (55-60% тваринні). При вираженій ХНН застосовують дієти № 7Б або № 7А, де вміст білка знижено до відповідно 40 г або 20-25 г, з яких 70-75% тваринні (молочні продукти, яйця, риба і м’ясо). Тривалість перебування на низькобелковій дієті №7А залежить від часу поліпшення стану хворого. Якщо лікувальний ефект є, то хворого переводять на дієту № 7Б, на тлі якої періодично (1-3 рази на тиждень) застосовують дієту №7а.
Тривало застосовувати низькобілкову дієту №7А при вираженій ХНН недоцільно, оскільки це шкідливо впливає на обмін речовин в організмі, але і не слід збільшувати в дієті вміст білка вище 50-60 г на день. У кожному прийомі їжі має бути поєднання тваринних і рослинних білків, що покращує використання організмом амінокислот. Не слід на вечерю застосовувати тільки рослинну їжу, а на сніданок – тільки тваринні продукти.
У дієтах №7А і 7Б їжа готується без солі. При відсутності підвищеного тиску, набряків, недостатності кровообігу в початковій стадії ХНН можна використовувати 4-5 г і більше солі на день, а при вираженій ХНН – 6-8 г і більше. Спочатку в дієту включають 2-3 г кухонної солі (для підсолювання їжі), поступово збільшуючи її кількість під контролем виділеної за добу сечі (якщо вона зменшилася, то не збільшують сіль в дієті) і артеріального тиску.
При кінцевій (термінальній) стадії ХНН вміст кухонної солі в дієті доводять до 8-12 г, кількість вільної рідини збільшують до 2 л.
Дієти № 7А і 7Б не забезпечують повністю потребу хворого в вітамінах, залізі, кальції, тому їх приймають у вигляді таблеток.

При гемодіалізі (дієта № 7Г):

  • вміст білка в раціоні становить від 0,8 до 1,2 г на 1 кг маси тіла хворого, в середньому 60-70 г (70-75% тварини);
  • раціон розраховують як 35 ккал на 1 кг маси тіла, при нормальному вмісті вуглеводів (300-350 г) і обмеження цукру, помірному обмеження жирів за рахунок тваринних жирів (70-80 г, з них 30% рослинних олій). При поганому апетиті допустимо збільшення легкозасвоюваних вуглеводів (мед, варення тощо) у дієті;
  • кількість кухонної солі та рідини в раціоні залежить від рівня артеріального тиску і ступеню затримки води в організмі. При підвищенні тиску і затримці води споживання солі та рідини різко обмежують. При збереженні сечовиділення (діурезу) вживання рідини дорівнює добовому діурезу плюс ще 500 мл. Їжу готують без солі, хліб безсольовий. При відсутності підвищеного тиску і набряків видають на руки хворому 3-4 г кухонної солі;
  • у раціоні збільшують вміст кальцію (не менше 1 г), заліза, вітамінів С і групи В;
  • кількість фосфору обмежують до 1 г в день; споживання калію – не більше 2-3 г на день, а при зменшенні діурезу (олігурія) виключають багаті калієм продукти;
  • для поліпшення смакових якостей їжі застосовують тушкування і легке обсмажування, додавання пряних овочів і прянощів, лимонної кислоти, оцту тощо;
  • раціон планується індивідуально з урахуванням частоти і тривалості гемодіалізу та стану хворого.

Дієта може відрізнятися в дні діалізу і дні без нього. При втраті апетиту в дні діалізу має бути забезпечено збільшення споживання їжі між днями процедур. Їжу приймають 5-6 разів на день малими порціями.

У дієті № 7Г рекомендується на добу:

  • хліб без солі з борошна вищого сорту – 150 г або менше при збільшенні в раціоні круп;
  • супи (до 250 г) овочеві (борщ, щі тощо), з саго, молочні;
  • м’ясо і риба нежирних сортів – до 100 г, різні страви після відварювання з наступним запіканням або обсмажуванням;
  • молоко і кисломолочні напої – 150-200 г, сметана – 50 г, сир – 30-40 г; яйця – 1-1,5 штуки некруто, в страви, білкові омлети;
  • крупи обмежено, кращі саго, рис;
  • в середньому 200 г картоплі і 300 г овочів, різні страви;
  • закуски у вигляді овочевих і фруктових салатів, вінегретів;
  • фрукти і ягоди – 250-300 г, в сирому і вареному вигляді, муси, желе;
  • мед, варення, до 20 г цукру;
  • соуси томатний, сметанний, кисло-солодкі та кислі овочеві та фруктові підливи, лимонна кислота, оцет, пряні овочі і прянощі, обмежено – хрін, перець, гірчиця;
  • неміцний чай, кавові напої, овочеві і фруктові соки;
  • 20 г вершкового масла та 25 г рослинної олії.

Виключаються:

  • м’ясні, рибні, грибні бульйони і соуси,
  • ковбаси, закусочні консерви, копченості,
  • ікра,
  • сир,
  • бобові,
  • солоні і багаті щавлевої кислотою овочі,
  • багаті калієм плоди, сухофрукти,
  • гриби,
  • шоколад, какао.