Підходить при ішемічній хворобі серця, недостатності кровообігу, високому тиску.
З раціону прибирають продукти, що збуджують центральну нервову і серцево-судинну системи: алкоголь, каву, міцний чай, шоколад, наваристі бульйони, копченості, гострі та солоні страви, грибні бульйони.
Небажані продукти, які можуть викликати метеоризм.
Радять в меню включити лужні продукти, а також їжу, що сприяє зниженню холестерину: молочні вироби, овочі, фрукти, соки, каші тощо.
При приготуванні їжі не використовують сіль (солять перед подачею), м’ясо та рибу відварюють або запікають.
Енергетична цінність дієти: 2350-2600 ккал.
Склад:
- білки – 90 г (з них 50 г тваринних),
- жири – 65-70 г (з них 20 г рослинних),
- вуглеводи – 350-400 г
- сіль – до 6-8 мг
При серцево-судинних захворюваннях введення вільної рідини обмежують до 1000-1200 мл.
Режим прийому їжі: 5-6 разів на добу в невеликій кількості. Вечерю приймають за три години до сну.
Дозволено:
- неміцний зелений чай, овочеві та фруктові соки, киселі, компоти, відвари шипшини, глоду, споживання виноградного соку обмежують;
- хліб із цільнозернового борошна вчорашній, підсушений, дієтичний;
- олії;
- нежирні сорти м’яса: телятина, кролятина, м’ясо птиці;
- риба: тунець, лосось, ставрида, оселедець (несолоний), короп, щука, хек, минтай тощо;
- білкові омлети або 1 яйце в день – варене, запечене або додане у страви;
- супи вегетаріанські з додаванням круп – порція 250-400 г;
- каші, запіканки з круп;
- відварні макаронні вироби;
- кисломолочні продукти нежирні: сир, кефір, йогурт, молоко тощо;
- овочі свіжі, варені, запечені: листовий салат, помідори, буряк, морква, кабачки, гарбуз, картопля, огірки; з обмеженнями: білокачанна капуста, зелений горошок;
- стиглі фрукти у свіжому вигляді, відварені, запечені;
- сухофрукти;
- мед, желе, пудинги.
Виключаються:
- свіжий хліб; здоба;
- жирне червоне м’ясо, качка, гусак, субпродукти (мізки, печінка, нирки, серце тощо);
- м’ясні готові продукти, консерви;
- ікра, солона риба;
- солоні, жирні сири;
- зварені круто або смажені яйця;
- гриби;
- солоні, мариновані та квашені овочі;
- перець; гірчиця;
- редис, щавель;
- кулінарні та тваринні жири.