Дієта протинабрякова

Існує кілька різновидів протинабрякових дієт, спрямованих на усунення причин накопичення рідини організмом:

  • при лікуванні набряків, викликаних голодуванням або суворою дієтою, ефективна дієта, яка наситить організм білком і вітамінами;
  • якщо знижений вміст калію при підвищеній кількості натрієвих солей, що провокують набряклість, в раціон включають продукти, що містять калій у великій кількості.

Всі дієти об’єднує зниження натрію в продуктах харчування для поліпшення відтоку рідини з організму.

Виключити:

  • солоне – сіль рекомендується замінити пряними травами або обмежити до 1,5 г на добу;
  • мариноване, смажене, гостре;
  • масляні торти та здоба, вершки, майонез;
  • небажана випічка з борошна вищого ґатунку;
  • алкоголь, тоніки, газовані солодкі напоїв та будь-які інші продукти, що містять штучні добавки.

Варто замінити чорний чай, каву, молоко, компоти – простою або мінеральною водою.
При набряках іноді зменшують кількість рідини – до 600-1500 мл

Дієта сечогінна

Дієта заснована на тому, щоб усунути речовини, що затримують воду в організмі. Крім того, що буде активно виводитися зайва рідина, знизиться вага (до 6 кг за перший тиждень, потім – по 1-2 кг на тиждень). У жінок в результаті дієти буде полегшено ПМС.
В процесі дієти насамперед відмовляються від солі та вуглеводів.

Заборонено:

  • цукор, мед, сиропи, шоколад, варення;
  • здоба, торти, тістечка;
  • молочні продукти, сири, яйця;
  • дріжджі;
  • будь-яке червоне м’ясо, готові м’ясо- і рибопродукти: шинка, бекон, ковбаси, солона та копчена риба;
  • картопляні чіпси;
  • масло, маргарин, вершки, майонез;
  • смажені страви, гострі соуси, підливи;
  • пшеничне борошно вищого ґатунку;
  • алкоголь і будь-які продукти, що містять штучні добавки.

Дозволено:

  • насіння, горіхи;
  • вівсяні пластівці;
  • соєві продукти;
  • натуральні йогурти (без добавок);
  • фрукти (крім винограду та бананів);
  • овочі (крім картоплі);
  • коричневий рис;
  • бобові;
  • пісне м’ясо птиці;
  • риба;
  • свіжовичавлені соки;
  • трав’яні чаї та інші напої з низьким вмістом кофеїну.

Закуски та гарніри

  • Щоб попередити виникнення набряків, в якості закусок і гарнірів корисно використовувати овочі.
  • Щоб овочі не втрачали свого кольору, закуски варто заправляти лимонним соком.
  • При приготуванні овочів їх можна варити (в тому числі на пару), тушкувати (в розігрітій олії), запікати в мікрохвильовці або духовці, припускати в невеликій кількості води, що трохи прикриває овочі. Щоб зберегти вітаміни, готувати в закритому посуді.
  • При варінні овочі опускати в киплячу воду. Відвар використовувати в якості основи для супів, соусів або других страв. Готові відварені овочі можуть використовуватися і як самостійна страва, і як компоненти для салатів, запіканок, начинок.
  • Тушкувати овочі можна в олії, сметані, молоці, соку, овочевих і фруктових відварах, воді. Тушковані овочі можна подавати в гарячому та холодному вигляді.

Другі страви

У других стравах протинабрякового раціону мають переважати тушковані та запечені овочі, м’ясо птиці та риби.