Народні рецепти для поліпшення пам’яті

Продукти, що сприяють поліпшеню пам’яті

Хрін

Для поліпшення пам’яті додавати хрін до будь-яких страв – ~ 1 ст. ложку в день.

Хрін з лимоном

Натерти 2 кореня хрону разом з 3 лимонами (разом із цедрою), додати до суміші 3 ст. ложки меду, змішати, настоювати в холодному місці 3 тижні.
Вживати по 1 ч. ложці 2 рази на день разом з основною їжею – з першими та другими стравами.

Соснові бруньки

Соснові бруньки, зібрані ранньою весною, з’їдати у свіжому вигляді 2-3 штуки перед їжею. Соснові бруньки покращують пам’ять і оберігають мозок від старіння.

Розмарин

Розмарин вважається однією з кращих рослин, що дозволяють покращувати пам’ять: він розширює судини. Навіть запах розмарину здатний поліпшити процес запам’ятовування. Розмарин можна додавати в перші і другі страви практично постійно.

Лікарські фіточаї, відвари, настоянки для поліпшення пам’яті

Регулярне вживання чаю – і зеленого, і чорного – покращує мозкову активність, зокрема пам’ять. Чай також допомагає зменшити неуважність і допомагає сфокусуватися. Тому 3-4 склянки чаю в день дуже сприяють мозковій активності.

Чай з шавлії

Збір з 1 ст. ложки листя шавлії та м’яти перемішати, покласти в термос і залити 1 склянкою окропу. Настоювати протягом ночі, вранці рідину процідити.
Чай пити за півгодини до їди 4 рази на день по 0,25 склянки.

Чай імбирний

10 г імбиру заварити 1 склянкою окропу, туди ж додати мелісу та м’яту.
Чай має дуже приємний смак, і його пити 1-2 чашки протягом дня.

Чай імбирний з червоним вином

В 1 л червоного вина додати 50 г меленого імбиру, потім вино трохи нагріти, додати 3 ст. ложки меду та збовтати.
Пити по 1 ст. ложці 3 рази на день до їди.

Збірні фіточаї

  • Шавлія лікарська – 6 частин
  • квіти липи – 2 частини
  • листя кропиви дводомної – 2 частини
  • листя та квіти буркуну (донника) – 1 частина
  • чебрець – 2 частини

 

  • Трава і квітки конюшини – 3 частини
  • трава і квіти зніту (кипрею) – 3 частини
  • трава звіробою – 1 частина
  • трава пустирника – 1 частина
  • листя берези – 2 частини

 

  • Трава та квіти меліси – 3 частини
  • трава майорану – 1 частина

При заварюванні фіточаїв 1 ст. ложку суміші залити 300 мл окропу і настоювати при щільному закритті кришкою 20 хвилин.

Відвари

Відвар вересу при головних болях, шумі у вухах і частковій втрати пам’яті

1 ст. ложку сухої трави залити 0,5 л окропу та кип’ятити 10 хвилин. Настоювати в теплому місці 3 години, процідити.
Перший тиждень лікування пити по 0,5 склянки в день замість чаю в будь-який час. Наступні 2 тижні – по 1 склянці. Після цього зробити 10-денну перерву та повторити курс спочатку.

Відвар кори горобини для людей похилого віку, які страждають від зниженя пам’яті

1 ст. ложку подрібненої кори горобини червоної кип’ятити в 250 мл води 10 хвилин, потім дати настоятися не менше 6 годин, після цього процідити.
Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день. Курс має становити 3-4 тижні кілька разів на рік. Найкраще проводити лікування навесні, восени і взимку.
Цей рецепт відмінно очищає судини від холестерину, служить профілактикою атеросклерозу, що є однією з причин зниження пам’яті.

Відвар голок сосни і плодів шипшини для зняття спазмів головного мозку і поліпшення пам’яті

5 ст. ложок подрібнених голок сосни (збору поточного року), 2 ст. ложки подрібнених плодів шипшини (сухих або свіжих), 5 ст. ложок цибульного лушпиння змішати та залити 1 л холодної води, довести до кипіння і кип’ятити на легкому вогні 10 хвилин. Настоювати ніч в теплі.
Пити замість води та чаю по 1 ст. ложці 5 разів на день. Курс – 2 тижні.

Відвар із соснових бруньок

1 ст. ложку соснових бруньок залити 200 мл окропу та кип’ятити 10 хвилин. Потім відвар охолодити і процідити.
Пити відвар 2 рази на день після їди по 2 ст. ложки.

Відвари зі зборів для поліпшення пам’яті

200 г сухої кропиви, 100 г кореня ірису, 50 г золотого кореня, 1 ч. ложку гвоздики, 1 ч. ложку насіння подорожника змішати та залити 1 склянкою води. Потім довести до кипіння, настоювати кілька годин.
Пити протягом дня приблизно по 3 ст. ложки.

2 ст. ложки сухого хвоща або споришу покласти в термос, залити 0,5 склянки окропу. Настоювати ніч, потім процідити.
Пити 3 рази на день по 0,5 склянки за півгодини до прийому їжі.

Настоянки

Настоянка з конюшини для поліпшення пам’яті

Банку 0,5 л наповнити свіжою конюшиною, залити траву 0,5 л горілки, настояти 2 тижні в місці, захищеному від світла, постійно струшуючи банку. Потім рідину процідити.
Приймати 1 раз на день по 1 ст. ложці після обіду або до сну. Курс – 3 місяці, потім на 3 тижні зробити перерву і відновити курс прийому настойки ще на три місяці.
Крім поліпшення пам’яті, настоянка конюшини має допомогти від склерозу судин, знімає головний біль і відчуття дзвону у вухах, знижує внутрішньочерепний тиск.

Настоянка оману (девясила) для поліпшення пам’яті

1 ст. ложку коренів оману залити 0,5 л горілки, потім протягом місяця настоювати, періодично струшуючи банку, в якій настоюється розчин.
Настоянку приймати 3 рази на день за півгодини до їди по 1 ст. ложці. Через місяць пам’ять має істотно покращитися.

Настоянка збірна для поліпшення пам’яті

30 г пера черемші, 50 г темного меду, 10 г кореня лимонника китайського, 10 г листя меліси, 20 г листя конвалії, 10 г первоцвіту весняного залити 0,5 л горілки, настоювати 3 тижні в темному місці.
Приймати під час їжі по 15 крапель.

Настоянка родіоли рожевої для поліпшення пам’яті

50 г сухого роздробленого кореня родіоли рожевої залити 300 г горілки, поставити в тепле темне місце на тиждень, регулярно струшуючи банку. Після тижня рідину процідити.
Пити по 1 ч. ложці за 20 хвилин до їжі 3 рази на день.
Протипоказання: підвищений тиск, наявність ряду захворювань імунної системи.