Яблука

Яблука багаті необхідними організму корисними речовинами: кальцій, залізо, бор, вітаміни C, B6, B2, E та інші. Яблука корисні людям розумової праці та особам, які ведуть малорухливий спосіб життя. Корисно вживання яблук для профілактики грипу, серцевих та ендокринних захворювань.

Зберігання

  • Яблука зберігають міцність і свіжість, якщо їх потерти ганчірочкою, змоченою гліцерином.
  • Свіжі яблука добре зберігаються, якщо їх загорнути в папір і засипати чистою тирсою, стружкою, сухим піском. Оптимальна температура зберігання яблук 0 – +3°C.
  • Зморщені яблука набудуть первинного вигляду, якщо їх покласти на кілька годин в холодну воду.

Обробка

Щоб зняти шкірку, яблука опустити на 3-5 секунд в окріп, а потім перекласти в холодну воду.

Щоб уникнути потемніння очищених і нарізаних яблук їх покласти в холодну, трохи підсолену воду.

Запікання

Щоб печені яблука не потріскалися і не прилипали до сковороди, їх треба наколоти в декількох місцях, а в сковороду налити трохи води.

Яблука кислих сортів не можна тримати в духовці довго – вони перетворяться в пюре.

Кислі яблука легко розварюються, а солодкі при варінні добре зберігають свою форму.

Бланшування

Пpи бланшуванні pуйнуються феpменти, і бланшовані яблука вже не темнішають від зіткнення з повітрям.

Пpи бланшуванні з плодів витісняється повітря, якого в яблуках міститься досить багато, іноді до 25% до загального обсягу плодів. Якщо повітря не видалити і укупоpити яблука в банці кришкою, то повітря під час стеpілізаціі буде з них виходити, і збираючись під кришкою банки, тиснути на неї. Кpім того, пpи витісненні повітря під час бланшування зменшується об’єм плодів і їх можна більше помістити в банку. Якщо ж покласти в банку небланшовані або недостатньо бланшовані яблука, то об’єм їх зменшиться вже у банці під вpемя стеpілізаціі. У результаті в консервах буде багато рідини і мало плодів.

Бланшують очищені і нарізані яблука в воді пpи 85°С 6-7 хвилин.

Кисіль

Від яблучного киселю не розповнішаєш, зате почуття ситості він створить. Рекомендується для профілактики анемії, гіповітамінозу і для поліпшення травлення.

Сушіння

Щоб сушені яблука були світлішими, необхідно перед сушінням дольки нарізаних яблук покласти на 2-3 хвилини в підсолену воду.