За британською кухнею утвердилася репутація не дуже витонченої, «позбавленої уяви та важкої», але такої, що приділяє увагу якості інгредієнтів, які зазвичай місцевого виробництва. Соуси та приправи традиційної британської кулінарії також порівняно прості, їх використовують для підкреслення природного смаку їжі, а не для змінення його. Традиційними британськими стравами є риба і картопля фрі, картопляна запіканка з м’ясом і пюре.
В епоху розквіту Великобританії як колоніальної держави, британська кухня піддалася сильному впливу кулінарії «заморських» країн, в першу чергу Індії. Так, наприклад, англо-індійська страва з курки – tikka masala – вважається справжньою британською «національною стравою».
Британська кухня отримала міжнародне визнання тільки в якості повноцінного сніданку і традиційного Різдвяного обіду. Така репутація особливо зміцнилася в періоди Першої і Другої світових воєн.
Британська кухня має ряд національних та регіональних варіантів, наприклад, англійська кухня, шотландська, валлійська, гібралтарська і англо-індійська, кожна з яких розробила свої власні регіональні або місцеві страви, багато які з них отримали назви за місцем походження продуктів: сир Чешир, йоркширський пудинг і валлійські грінки з сиром.
Ранок в Сполученому королівстві починається з традиційного англійського сніданку, який включає в себе яєчню, сосиски і / або бекон, хліб, томати, гриби, квасолю в томатному соусі, омлет, вівсяну кашу, паштет, пластівці, некруті яйця. До їжі подають міцний чорний чай з молоком або кавою.
На обід у Великобританії подають сендвічі з начинками, наприклад, тунець з кукурудзою і майонезом, шинку з сиром, курку з соусом або яйце з майонезом.
Знаменитої британської традиції пити о 5 годині вечора чай (five o’clock tea), до якого подаються булочка з родзинками на зразок великодніх пирогів, а також джем і вершковий крем, сьогодні мало хто дотримується. На вечерю в Сполученому королівстві їдять овочеві супи-пюре (наприклад, томатний), до яких подають шматочок хліба з маслом. З других страв британці люблять стейки з яловичої вирізки різних варіантів прожарювання, гарніром до яких виступають картопля або овочі. Соуси в англійській кухні практично не використовуються. Але у світі відома англійська гірчиця.
Крім того, у британців існує традиція недільного обіду Sunday Roast Carvery, яка також поширена в Австралії, Новій Зеландії, США та Канаді. Зазвичай в рамках такої трапези подають смажене м’ясо з овочами, картоплею або йоркширським пудингом.
У список популярних англійських страв входять:
- fish and chips – риба (часто смажена тріска) і чіпси, які продаються в магазинах;
- cornish pasty – невеликий овальний печений пиріг з тіста, нерідко листковий, з усілякими начинками; класичним вважається варіант з картоплею, цибулею і шматочками яловичини; також популярні пироги з сиром, куркою і свининою;
- scotch egg – варені яйця, які обмазують м’ясним фаршем, а після обсмажують у панірувальних сухарях;
- cottage pie (або shepherd’s pie, «пиріг пастуха») – запіканка з картопляного пюре, начинена яловичим фаршем;
- крокети з сиром;
- ростбіф – великий шматок яловичини, який запікається в духовці;
- яблучні пироги.
Крім цього, в різних регіонах Великобританії є свої делікатеси:
- Уельс – ягня під м’ятним соусом;
- Шотландія – вівсяна каша з м’ясом і спеціями;
- Англія – стейки;
- Північна Ірландія – форель.