Дієта №7А

Призначається:

  • при гострому гломерулонефриті у важкій формі з явищами ниркової недостатності після розвантажувальних днів і середньої тяжкості з недостатністю нирок з перших днів хвороби,
  • при набряках при важких формах гострого нефриту у важкій формі,
  • хронічному нефриті і гломерулонефриті при різко вираженій нирковій недостатності.

Мета: максимальне щадіння функції нирок, поліпшення виведення з організму продуктів обміну речовин, зменшення артеріальної гіпертензії і набряків.

Дієта в основному рослинна, з обмеженням білків тваринного походження, повним виключенням солі, зниженою кількістю жирів і вуглеводів. Виключають продукти, багаті екстрактивними речовинами, ефірними оліями, щавлевою кислотою. Кулінарна обробка без механічного щадіння: відварювання, запікання, легке обсмажування. Їжу готують без солі, хліб безсольовий. Їжу приймають 5-6 разів на день.

Склад дієти:

  • 350 г вуглеводів (з них 80 г цукру)
  • 20 г білків (50-60% тваринні, а при хронічній нирковій недостатності – 70-75%)
  • 80 г жирів (15% рослинні).
  • Сіль виключена.
  • Вільна рідина дорівнює добовій кількості сечі + 300-500 мл.
  • Калорійність дієти складає 2100-2200 ккал.
  • Мінеральні речовини та вітаміни:
    230 мг кальцію,
    16 мг заліза,
    390 мг фосфору,
    100 мг магнію,
    1630 мг калію,
    0,7 мг ретинолу (вітаміну А),
    5,5 мг каротину,
    120 мг вітаміну С (аскорбінової кислоти),
    0,47 рибофлавіну (вітамін В1),
    0,45 тіаміну (вітамін В2),
    4,5 нікотинової кислоти (вітамін В3)

,

ПродуктиДозволеноЗаборонено
СупиСупи овочеві, фруктові, з зеленню.
Заправка сметанна
Бульйони м’ясні, рибні, грибні, супи молочні, круп’яні, бобові
Молочні продукти60 мл молока, сметани, сиру (творога)Сир твредий
Круп’яні стравиРис (обмежено)Всі інші крупи, бобові, макаронні вироби
СалатиОвочеві салати та вінегрети без солі з олією
СоусиКисло-солодкі: томатний, сметанний, овочеві і фруктовіМ’ясний, рибний, грибний
ПриправиВанілін, кориця, лимонна кислотаГірчиця, перець, хрін
ОвочіВарена цибуля
ЖириОлія, вершкове масло (обмежено)Тваринні жири, сало

Дозволені продукти:

  • хліб і борошняні вироби. Безбілковий безсольовий хліб на кукурудзяному крохмалі – 100 г на добу, при його відсутності 50 г пшеничного безсольового хлібу або інших борошняних виробів, що випікаються на дріжджах без солі;
  • супи з саго, овочеві, картопляні, фруктові. Заправляють вивареною підсмаженою цибулею, сметаною, зеленню;
  • до 50-60 г нежирної яловичини, телятини, м’ясної та обрізної свинини, кролика, курки, індички, риби. Після відварювання можна запікати або злегка обсмажувати шматком або рубані;
  • 60 г (або більше за рахунок м’яса і риби) молока, вершків, сметани. Сир – при виключенні м’яса і риби;
  • яйця додають у страви з розрахунку 0,25-0,5 яйця на день на людину або 2-3 рази на тиждень по яйцю (некруто, омлет);
  • з круп: саго, обмежено – рис, безбілкові макаронні вироби. Готують на воді та молоці у вигляді каш, пудингів, запіканок, плову, котлет;
  • картопля (200-250 г) і свіжі овочі (400-450 г) у вигляді різних страв. Виварену та обсмажену цибулю додають у страви, дозволені кріп і петрушка;
  • овочеві салати та вінегрети з рослинною олією без солоних і квашених овочів;
  • плоди, солодкі страви та солодощі; різні фрукти та ягоди (сирі, сушені, печені); киселі, компоти і желе;
  • цукор, мед, варення, нешоколадні цукерки;
  • для поліпшення смаку страв при дієті без солі застосовують кисло-солодкі соуси, томатний, сметанний, овочеві та фруктові підливи, ванілін, корицю, лимонну кислоту;
  • слабкий чай з лимоном, соки фруктів і ягід, відвар шипшини;
    з жирів вершкове несолоне, коров’яче топлене масла, рослинні олії.

Заборонені продукти:

  • звичайний хліб, борошняні вироби з додаванням солі;
  • м’ясні, рибні та грибні бульйони, молочні, круп’яні (крім саго) і бобові;
  • всі м’ясо- та рибопродукти (консерви, копченості, соління);
  • сир;
  • інші крупи крім саго і рису і макаронні вироби (крім безбілкових);
  • солоні, мариновані та квашені овочі, бобові, шпинат, щавель, цвітна капуста, гриби, редька, часник;
  • шоколад, молочний кисіль, морозиво;
  • м’ясний, рибний і грибний соуси, перець, гірчиця, хрін;
  • какао, натуральна кава, мінеральні води, багаті натрієм;
  • інші жири (баранячий, яловичий, свинячий тощо).

Цвітна капуста містить багато білка, тому вважається небажаною при хронічній нирковій недостатності, проте недостатнє надходження білка в організм може погіршити обмін речовин і підсилити навантаження на нирки. Тому зараз цвітну капусту вводять у харчування хворих з хронічною нирковою недостатністю під контролем стану нирок.