Хек

Хек, мерлуза (з ряду тріскоподібних), – риба дуже ніжна та смачна, в ній мало жирів і вона відмінно підходить для тих, хто стежить за калоріями. У м’ясі хека міститься багато вітамінів груп А і В, а також С, Е, РР.

Хек абсолютно не переносить багаторазової заморозки, якщо це трапляється, його м’ясо набуває неприємного запаху і стає сухим.

Популярні страви:

  • заливне з хека;
  • хек, приготований на пару з часником, імбиром і зеленою цибулею – страва дієтична і при цьому дуже смачна;
  • смажений хек;
  • тефтелі та котлети з хека;
  • цілий хек, запечений в соусах зі сметани та вершків;
  • хек, засмажений у клярі – дуже ніжний і смачний: тісто запобігає висиханню риби;
  • запіканка-пиріг у відкритому стилі з філе хека – шар риби у формі для запікання, покритий шаром картопляного пюре на вершках.

Страви національних кухонь:

  • мерлуза а ля Баска (Іспанія, Країна Басків);
  • рибний пиріг з мигдалем і томатами (Іспанія, Галісія);
  • хек із соусом з солодкої паприки та вина (Іспанія, Ріоха);
  • kokotxa en salsa verde – страва з щічок мерлузи з соусом із зелені, найнезвичайніша страва (Іспанія, Країна Басків і Наварра);
  • мерлуза, тушкована з бобами (Португалія);
  • мерлуза, запечена з помідорами (Португалія);
  • мерлуза, фарширована пастою з креветок під креветочним соусом (Португалія).