Хек, мерлуза (з ряду тріскоподібних), – риба дуже ніжна та смачна, в ній мало жирів і вона відмінно підходить для тих, хто стежить за калоріями. У м’ясі хека міститься багато вітамінів груп А і В, а також С, Е, РР.
Хек абсолютно не переносить багаторазової заморозки, якщо це трапляється, його м’ясо набуває неприємного запаху і стає сухим.
Популярні страви:
- заливне з хека;
- хек, приготований на пару з часником, імбиром і зеленою цибулею – страва дієтична і при цьому дуже смачна;
- смажений хек;
- тефтелі та котлети з хека;
- цілий хек, запечений в соусах зі сметани та вершків;
- хек, засмажений у клярі – дуже ніжний і смачний: тісто запобігає висиханню риби;
- запіканка-пиріг у відкритому стилі з філе хека – шар риби у формі для запікання, покритий шаром картопляного пюре на вершках.
Страви національних кухонь:
- мерлуза а ля Баска (Іспанія, Країна Басків);
- рибний пиріг з мигдалем і томатами (Іспанія, Галісія);
- хек із соусом з солодкої паприки та вина (Іспанія, Ріоха);
- kokotxa en salsa verde – страва з щічок мерлузи з соусом із зелені, найнезвичайніша страва (Іспанія, Країна Басків і Наварра);
- мерлуза, тушкована з бобами (Португалія);
- мерлуза, запечена з помідорами (Португалія);
- мерлуза, фарширована пастою з креветок під креветочним соусом (Португалія).