Вівсяна каша корисна і дітям, і дорослим через високий вміст в ній вітамінів (Е, групи ВB, PP, C), мікроелементів (калій, натрій, кальцій, магній, залізо, фосфор і цинк), білків, крохмалю. Зерна вівсянки – потужне джерело енергії.
Високий вміст антиоксидантів підвищує опірність організму до стресів і шкідливих впливів (солі важких металів, радіонукліди, «простудні» інфекції). За вмістом антиоксидантів вівсянка перевершує більшість овочів, фруктів, злаків.
У вівсі у великій кількості міститься рідкісна амінокислота метіонін, необхідна для нормального функціонування нервової системи. Вівсянка має антистресовий ефект і рекомендована тим, хто часто дратується через дрібниці, не може заснути вночі та взагалі всім тим, у кого настрій змінюється по кілька разів за день.
Вона багата на рослинний білок і вуглеводи, містить багато клітковини, що сприяє нормалізації моторної функції кишківника.
Дієтологи запевняють, що вся цінність крупи зберігається лише в недробленому вигляді.
Вівсянка при розварюванні виділяє білково-крохмальний слиз, який активізує шлункову секрецію – пробуджує апетит.
Заміна традиційної вівсянки на вівсяне борошно
Вівсяного борошна береться на чверть менше.
Наприклад: за рецептом потрібна 1 склянка вівсянки – використовуємо 3/4 склянки вівсяного борошна.