Бігос старопольський
страви з м'яса литовська кухня, польська кухня мультиварка
7 Травня, 2018
Я и моя мультиварка (Кулинария. Авторская кухня)
Ingredients
Свинина - 250 г
Яловичина - 150 г
М'ясо копчене (грудинка, шинка, буженина, мисливські ковбаски) - 200 г
Капуста кисла (квашена) - 500 г
Капуста свіжа білокачанна - 300 г
Цибуля - 1 шт. середня / 120 г
Гриби - 150 г свіжих або 20‑40 г сушених
Вода - 0,5 склянки
Чорнослив без кісточок (можна копчений) - 10 шт.
Мадера або червоне вино - 2/3 склянки
Сіль - 1 ч. ложка
Смалець домашній (сало топлене) - 1‑2 ст. ложки для смаження
Яблуко кисле (за бажання)
Помідори (за бажання)
Томатна паста (за бажання)
СПЕЦІЇ НА ВИБІР:
Перець червоний мелений
Перець чорний мелений або горошком
Лавровий лист
Чебрець
Майоран
Коріандр
Кмин (за бажання)
Directions
1Сушені гриби залити 0,5 склянки окропу.
2Свіжу капусту нашаткувати, посолити (0,5 ч. ложки солі) та обім'яти до зменшення об'єму.
3Квашену капусту віджати від розсолу та викласти в друшляк.
4Цибулю очистити і нарізати тонкими півкільцями.
5Свинину та яловичину нарізати шматочками по 2‑3 см, копченості - соломкою.
6Включити програму Смаження / Випічка на 40 хвилин.
7Обсмажити цибулю на смальці до прозорості, додати свинину та
8яловичину і продовжувати обсмажувати, помішуючи. Кришку мультиварки не закривати. М'ясо посолити (0,5 ч. ложки солі) і додати спеції.
9Через 20 хвилин від початку програми покласти в чашу мультиварки копченості та перемішати.
10Ще через 5 хвилин додати гриби: свіжі - в нарізаному вигляді, сушені - разом із водою, в якій вони замочувалися. Знову перемішати.
11Після закінчення програми покласти в чашу мультиварки обидва види капусти і чорнослив, все перемішати. Включити програму Тушкування на 3 години.
12За годину до закінчення програми влити мадеру або інше вино. Якщо потрібно, досолити та додати спеції.
13Якщо після закінчення програми Тушкування рідини виявиться забагато, її потрібно випарувати: включити Підігрів та потримати бігос деякий час на програмі Випічка з відкритою кришкою, помішуючи. Якщо рідини дуже багато, можна залишити її випаровуватися на програмі Гречка.
14Залишити бігос на програмі Підігрів на 4 години (в будь-якому випадку - і якщо рідину випарювали, і якщо не випарювали).
У литовський варіант бігосу кладуть кмин. Також за бажання можна додати кисле яблуко, помідори або томатну пасту, хоча у традиційному старопольському бігосі їх немає.
На другий день і при багаторазовому розігріві бігос стає тільки смачнішим.