Оцет яблучний по Джарвісу
консервація лікувальне харчування
5 Травня, 2018
Природные целители от 1000 болезней
Ingredients
Яблука стиглі або перестиглі
Мед
Дріжджі хлібні
Хліб чорний сухий
Directions
1Яблука добре вимити і видалити червиві та гнилі місця. Натерти на крупній тертці разом зі шкіркою та серцевиною або пропустити через м'ясорубку.
2Масу покласти у велику скляну банку, глиняний горщик або емальовану каструлю та залити теплою кип'яченою водою у пропорції 1:1. На кожен літр суміші додати 100 г меду (мед відновлює дефіцит калію), 10 г хлібних дріжджів і 20 г сухого чорного хліба для прискорення процесу бродіння яблучного соку.
3Посуд з сумішшю прикрити серветкою. Поставити в темне і тепле місце (з температурою ~30°C), подалі від сонячних променів. Тримати близько 10 днів, перемішуючи суміш три рази на день дерев'яною ложкою.
4Після цього рідину процідити через марлю. Перелити в бутиль з широкою шийкою та зважити, віднявши вагу ємності.
5Потім на кожен літр рідини додати ще 50‑100 г меду (або цукру) і добре перемішати. Посудину закрити марлею, складеною в кілька шарів, і зберігати в теплі для продовження процесу бродіння.
6Процес бродіння дуже тривалий. Ємності мають вистояти 40‑50 днів. Коли оцет стане прозорим, процес бродіння закінчився.
7Рідину ще раз процідити через марлю і розлити по пляшках.
Оцет, приготований за рецептом Д. С. Джарвіса, є найбагатшим джерелом калію та відповідає найвищим вимогам якості.