Паска з мигдалем і родзинками
солодка випічка Великдень, духовка, святкове
7 Березня, 2018
Юлия Высоцкая. Пасхальное меню
- Prep: 3 hrs
- Cook: 50 mins
Ingredients
Борошно пшеничне вищого ґатунку - 1 кг
Масло вершкове - 210 г
Цукор - 200 г
Родзинки - 200 г
Мигдаль - 100 г
Лимон - 1 шт.
Яйця - 1 шт. + 5 жовтків
Дріжджі свіжі - 0,5 упаковки (21 г)
Молоко - 600 мл
Кардамон - 6‑8 зерен
Сіль морська - 2 ч. ложки
Directions
1Борошно просіяти через сито.
2Молоко підігріти - воно має бути теплим, але не гарячим.
3Дріжджі розвести в невеликій кількості теплого молока; коли вони повністю розійдуться, з'єднати з рештою молока.
4Поступово всипати в молоко борошно (трохи борошна залишити), потім сіль і дрібку цукру та замісити тісто. Накрити каструлю з тістом рушником і залишити на годину в теплому місці без протягів.
5Мигдаль подрібнити блендером в однорідну крихту.
6Кардамон розтерти в ступці.
7Цедру лимона натерти на дрібній тертці.
8Жовтки збити з залишками цукру.
9Не перестаючи збивати, додати 200 г попередньо розм'якшеного вершкового масла, потім мигдаль (трохи мигдалю залишити), кардамон і лимонну цедру.
10З'єднати горіхово-масляну масу з тістом, вимісити все разом, накрити рушником і поставити підходити в тепле місце ще на годину.
11Родзинки промити, всипати в тісто та вимісити ще раз.
12Форму для випічки змастити вершковим маслом.
13Зробити з тіста кілька круглих шарів товщиною 2-3 см різного діаметру, присипати кожен борошном, викласти в форму один на інший у вигляді піраміди і залишити в теплому місці ще на 30 хвилин.
14Коли паска підійде, змастити її зверху збитим яйцем, присипати мигдальною крихтою і випікати 40‑50 хвилин в попередньо розігрітій до 180°С духовці.
Борошно для пасхального пирога потрібно обов'язково просіювати, щоб тісто було повітряне, легке, щоб дихало.
Можна в будь-яке тісто, навіть в солодке, додавати трохи солі, щоб воно було непрісним, не нудним, і кардамон.