Ingredients
Яблука - 1 кг
Цукор - 1,5 кг
Лимонна кислота
Directions
1Яблука очистити від шкірки та насіннєвого гнізда і нарізати дольками завтовшки 20 мм. Щоб дольки не потемнішали, тримати їх в 0,1% розчині лимонної кислоти (1 г лимонної кислоти на 1 л води).
2Потім дольки яблук бланшувати в киплячій воді не більше 10 хвилин. Яблука з ніжною м'якоттю бланшувати 6 хвилин в цукровому сиропі 30% концентрації (340 г цукру та 790 г води на 1 л сиропу) при 85°С.
3Бланшовані яблука охолодити в холодній воді.
4Воду, в якій бланшувалися яблука, профільтрувати і на ній приготувати цукровий сироп 50% концентрації (на 1 л сиропу 600 г води і 600 г цукру).
5Гарячим (80°С) сиропом залити яблука, складені в емальований таз, і витримати перед першою варкою 6 годин.
ВАРИТИ ВАРЕННЯ ЗА 4 РАЗИ:
1Цукор, який залишився після приготування сиропу, розділити на 4 частини і додавати на початку кожної варки у вигляді сиропу 60% концентрації (780 г цукру і 520 г води на 1 л сиропу).
2Перед першою варкою дольки відкинути на друшляк, у сироп додати чверть сиропу 60% концентрації та уварювати 10 хвилин. Наприкінці уварювання в киплячий сироп помістити відкинуті дольки, таз зняти з вогню і залишити на 8 годин. Таким саме чином провести другу, третю і четверту варки. В кінці першої варки температура кипіння сиропу має бути 102°С, в кінці другої - 103°С, в кінці третьої - 104°С.
3В кінці четвертої варки варення уварити до готовності. ВИЗНАЧЕННЯ ГОТОВНОСТІ: Якщо крапля сиропу, опущена на блюдце, при охолодженні не розпливається, варення готове.
4Якщо варення розфасовувати з герметичною укупоркою, то в кінці четвертої варки температура кипіння має бути 105°С, якщо без герметичної укупорки - 108°С.
5Гаряче варення розфасувати в нагріті сухі банки, закрити прокип'яченими кришками, закупорити, перевернути горлечком донизу й охолодити.