2Додати до яблук кип'ячену воду, дріжджі, житні сухарі та цукор. Масу помістити в емальований посуд, накрити тканиною, поставити в тепле місце та перемішувати 3‑4 рази на добу.
3Через 10 днів розчин процідити, додати в нього по 100 г меду і 100 г цукру на кожен літр. Потім розчин розлити по скляних пляшках і накрити марлею.
4Оцет готовий, коли розчин перестане бродити і випаде осад, на що в середньому йде від 4 до 6 тижнів.
5Готовий оцет профільтрувати через 3 шари марлі, знову розлити по пляшках, закупорити і зберігати в прохолодному місці.
Рекомендується приймати яблучний оцет 3 рази на день за півгодини до їди з розрахунку 2 ч. ложки оцту і 2 ч. ложки меду на 1 склянку води