Здоровій людині щодня потрібно приблизно 10-15 г солі, підвищений вміст солі в їжі призводить до гіпертонії.
Морська сіль однозначно краща за кам’яну – вона зберігає всі природні мінеральні компоненти (близько 60), що містяться в морській воді. Додавати її краще в готові страви – корисні властивості морської солі втрачаються при термообробці.
Щоб сіль не відсиріла, додати в неї кілька зерняток рису або трохи крохмалю.
- При тушкуванні сіль кладуть, коли продукти доведені до напівготовності. Якщо посолити передчасно, сіль згортає білок в продуктах, що значно подовжує час теплової обробки.
- При смаженні овочів солити треба одразу, це надає смак і аромат.
- Якщо оцет або цукор посолити, їхній смак покращується.
- При приготуванні овочів солі можна додавати трохи більше.
Вміст солі в продуктах
Продукти | Вміст солі, мг / 100 г |
Ананаси | 1 |
Апельсини | 20-50 |
Банани | 54 |
Буряк | 260 |
Вівсяні пластівці | 60 |
Горіхи | 20-50 |
Горошок зелений свіжий | 20 |
Грейпфрути | 1 |
Груші | 3 |
Капуста білокачанна | 4 |
Капуста квашена | 800 |
Капуста червона | 30 |
Картопля | 30 |
Квасоля стручкова зелена | 400 |
Кукурудзяні пластівці | 660 |
Лимони | 1 |
Мигдаль | 20-50 |
Молоко коров’яче | 120 |
Печериці | 70 |
Помідори | 20 |
Риба | 50-100 |
Рис очищений | 2 |
Родзинки | 100 |
Свинина | 80 |
Селера (корінь) | 125 |
Селера (листя) | 100 |
Сир (творог) | 30 |
Сир твердий | 800 |
Смородина чорна | 15 |
Телятина | 100 |
Тунець консервований | 500 |
Фініки | 20 |
Хліб житній з борошна грубого помелу | 100% 430 |
Хліб пшеничний з борошна грубого помелу | 94% 250 |
Цикорій | 160 |
Шипшина (плоди) | 30 |
Шпинат | 85 |
Яблука | 8 |
Яйце | 100 |
Яловичина | 78 |