Сіль

Здоровій людині щодня потрібно приблизно 10-15 г солі, підвищений вміст солі в їжі призводить до гіпертонії.

Морська сіль однозначно краща за кам’яну – вона зберігає всі природні мінеральні компоненти (близько 60), що містяться в морській воді. Додавати її краще в готові страви – корисні властивості морської солі втрачаються при термообробці.

Щоб сіль не відсиріла, додати в неї кілька зерняток рису або трохи крохмалю.

  • При тушкуванні сіль кладуть, коли продукти доведені до напівготовності. Якщо посолити передчасно, сіль згортає білок в продуктах, що значно подовжує час теплової обробки.
  • При смаженні овочів солити треба одразу, це надає смак і аромат.
  • Якщо оцет або цукор посолити, їхній смак покращується.
  • При приготуванні овочів солі можна додавати трохи більше.

Вміст солі в продуктах

ПродуктиВміст солі, мг / 100 г
Ананаси1
Апельсини20-50
Банани54
Буряк260
Вівсяні пластівці60
Горіхи20-50
Горошок зелений свіжий20
Грейпфрути1
Груші3
Капуста білокачанна4
Капуста квашена800
Капуста червона30
Картопля30
Квасоля стручкова зелена400
Кукурудзяні пластівці660
Лимони1
Мигдаль20-50
Молоко коров’яче120
Печериці70
Помідори20
Риба50-100
Рис очищений2
Родзинки100
Свинина80
Селера (корінь)125
Селера (листя)100
Сир (творог)30
Сир твердий800
Смородина чорна15
Телятина100
Тунець консервований500
Фініки20
Хліб житній з борошна грубого помелу100% 430
Хліб пшеничний з борошна грубого помелу94% 250
Цикорій160
Шипшина (плоди)30
Шпинат85
Яблука8
Яйце100
Яловичина78