- При тушкуванні сіль кладуть, коли продукти доведені до напівготовності. Якщо посолити передчасно, сіль згортає білок в продуктах, що значно подовжує час теплової обробки.
- При смаженні овочів солити треба одразу, це надає смак і аромат.
Супи, бульйони
Рибний суп і юшку – на початку варіння. Риба потребує більше солі, ніж м’ясо, але виправити пресолену рибну страву майже неможливо.
М’ясний бульйон – наприкінці варіння. М’ясо тварин більш чутливо до солі, оскільки в його складі досить високий відсоток різних солей. До того ж сіль різко погіршує смак нежирного м’яса.
Якщо пересолили суп
Покласти в суп сиру картоплину і трохи проварити.
Смажене м’ясо
Великі шматки м’яса солити перед смаженням.
Тонкі шматки м’яса, печінку і рубане м’ясо – після обсмажування
Якщо пересолили м’ясо
Перекласти пересолене м’ясо в порцелянову ємність з охолодженою сметаною і дати охолонути. Після цього помістити ємність із м’ясом і сметаною на водяну баню і нагріти. Сметана відтягне сіль на себе, надавши м’ясу необхідну ніжність і смак.
Печінка
Печінку краще солити в кінці смаження або вже при викладанні її на блюдо. Якщо посолити сиру печінку, то в міру приготування вона стане твердою.
Овочі
Всі овочі, крім бобових, солити на початку приготування їжі.
Бобові солити в кінці варіння.