Правила харчування для здоров’я судин дуже схожі з правилами здорового харчування в цілому.
- Не перегодовувати організм калоріями. Якщо ж немає проблем з надмірною вагою, треба побудувати свій раціон так, щоб отримувати з їжею приблизно стільки ж енергії, скільки витрачається протягом дня, – простіше кажучи, наїдатися досхочу, але не переїдати. Перевагу потрібно віддати легкый, низькокалорійній їжі.
- Не балувати організм легкозасвоюваними вуглеводами (рафінований білий цукор, манна і рисова каша, пшеничний хліб та інші вироби з пшеничного борошна вищого ґатунку, всілякі кондитерські «задоволення»). Набагато більшу цінність мають харчові волокна – овочі та не дуже солодкі фрукти і ягоди.
- Менше тваринних жирів – більше рослинних. Маргарин, який «не містить холестерину», насправді має переваги перед своїми більш «жирними» побратимами, оскільки в його склад входять рослинні жири, а не тварини. Рослинні жири надають виражену антисклеротичну дію.
- Вживати вітаміни, стимулюючі окислювально-відновлювальні процеси (які активізують процеси переробки жирів і холестерину в організмі), – Е, С, P, В1, PP і А. Крім вітамінів необхідні і мінеральні речовини: кальцій і магній, мідь, хром і йод.
Дуже корисно:
- овочі: буряк, редька, гарбуз, капуста, баклажани, бобові (особливо соя і квасоля), зелень (в першу чергу цибуля і салат);
- фрукти та ягоди: яблука, смородина (чорна і червона), малина, вишня, чорноплідна горобина;
- вівсяна і гречана каші, хліб з цільного зерна, хліб із висівками;
- нерафінована олія;
- риба (принаймні 1-2 рази на тиждень);
- нежирний сир (творог) (краще домашній);
- зелений чай.
Потрібно відмовитися:
- від жирної м’ясної і молочної їжі, не варто вживати печінку, нирки, мізки, ковбасу;
- щоденна «доза» солі в жодному разі не має перевищувати 2-3 грамів;
- цукор, замість нього – ягоди, фрукти та мед;
- допустима «яєчна» норма – 4 яйця на тиждень;
- в жодному разі не пити «сиру» (водопровідну) воду, обов’язково її кип’ятити.