Застосовується при гострих нефритах без загострення з третього-четвертого тижня лікування, хронічних нефритах і нирковій недостатності.
Мета дієти: щадний режим для нирок, зниження набряклості, полегшення виведення шкідливих речовин з організму.
- Виводить азотисті продукти обміну з організму, зменшує набряки, знижує тиск.
- Обмежуються вуглеводи і жири. У приготуванні їжі не використовують сіль. Якщо лікар дозволяє, то страви досолюють при подачі. Кількість рідини в добу (з урахуванням супів і третіх страв) не перевищує 1 літр. Заборонені джерела ефірних олій (цибуля, часник, хрін), щавлевої кислоти, екстрактивні речовини грибів, риби та м’яса. Кулінарна обробка з помірним хімічним (смаження виключається) і без механічного щадіння (страви протирати не треба).
- М’ясо та рибу використовувати у відварному вигляді до 150 г на день.
- Їжу приймати 4-5 разів на день. Температура їжі обмежень не має.
Склад дієти №7
- 400-450 г (максимум 80-90 г цукру) вуглеводів,
- 80 г білків (з них 50-60% білків тваринного походження),
- 90-100 г жирів (з них 25% рослинних).
- Калорійність – 2700-2900 ккал.
- Кількість рідини: 0,9-1,1 л.
- Сіль – не більше 6 г / 10 г на добу.
- Вода (всі рідини) – від 0,9 до 1,1 л
Дозволені та заборонені продукти і страви
Продукти і страви | Дозволено | Виключено |
Супи | Вегетаріанські супи з картоплею, крупою, фруктамий овочами, супи молочні. Заправки – олія, сметана. З добавок: кріп, петрушка, лимонний сік, цибуля (відварена або тушкована) | Бульйони м’ясні, рибні, грибні, відвари з бобових |
Хлібні вироби | Несолоний дієтичний хліб, оладки без солі та на дріжджах, млинці | Здоба, солона випічка, хліб звичайної випічки |
Мясні продукти | Нежирна телятина, яловичина, баранина, обрізна та м’ясна свинина, кролик, курка, індичка та птиця, субпродукти відварені або тушковані, відварний язик, | Сало, жирні вирізки, ковбаси, сосиски, копченості та консерви, тушковані та смажені страви без відварювання |
Рибні продукти | Нежирна риба, відварна риба з подальшим легким запіканням або обсмажуванням, риба заливна, фарширована, рубана і шматком | Риба солона, копчена, жирна, ікра, консерви |
Молочні продукти | Молоко, вершки , сметана, кисломолочні напої. Сир окремо і з фруктовими добавками в суміші з рисом, яблуками, морквою, | Гострі жирні сири |
Яйця | І білки, і жовтки. Можна приймати 2 яйця на день у вигляді омлету і зварені некруто – при зменшенні сиру, риби або м’яса. акож можна використовувати жовтки, додані в страви. | |
Крупа та макарони | Рис, саго, перлова, кукурудзяна крупа. Макаронні вироби з твердих сортів пшениці в будь-якому приготуванні | Бобові |
Овочі | Майже всі овочі (виключення >) та картопля в будь-якій обробці. | Бобові, гриби, свіжа цибуля, часник, редька, редиска, шпинат, щавель, а також мариновані та солоні овочі |
Салати зі свіжих овочів і фруктів, вінегрети без солінь, ягоди свіжі або в кулінарній обробці, киселі, мед, варення, желе, фруктове морозиво, цукерки, ванілін, кориця, овочевий, молочний, сметанний соус, зелений чай, овочеві та фруктові соки, олія та вершкове масло (у невеликій кількості) | Шоколад, м’ясні, рибні, грибні соуси, гірчиця, хрін, перець, кава, чорний чай, какао, натрієва мінеральна вода, сало, тваринний жир |