Продукти, що сприяють поліпшеню пам’яті
Хрін
Для поліпшення пам’яті додавати хрін до будь-яких страв – ~ 1 ст. ложку в день.
Хрін з лимоном
Натерти 2 кореня хрону разом з 3 лимонами (разом із цедрою), додати до суміші 3 ст. ложки меду, змішати, настоювати в холодному місці 3 тижні.
Вживати по 1 ч. ложці 2 рази на день разом з основною їжею – з першими та другими стравами.
Соснові бруньки
Соснові бруньки, зібрані ранньою весною, з’їдати у свіжому вигляді 2-3 штуки перед їжею. Соснові бруньки покращують пам’ять і оберігають мозок від старіння.
Розмарин
Розмарин вважається однією з кращих рослин, що дозволяють покращувати пам’ять: він розширює судини. Навіть запах розмарину здатний поліпшити процес запам’ятовування. Розмарин можна додавати в перші і другі страви практично постійно.
Лікарські фіточаї, відвари, настоянки для поліпшення пам’яті
Регулярне вживання чаю – і зеленого, і чорного – покращує мозкову активність, зокрема пам’ять. Чай також допомагає зменшити неуважність і допомагає сфокусуватися. Тому 3-4 склянки чаю в день дуже сприяють мозковій активності.
Чай з шавлії
Збір з 1 ст. ложки листя шавлії та м’яти перемішати, покласти в термос і залити 1 склянкою окропу. Настоювати протягом ночі, вранці рідину процідити.
Чай пити за півгодини до їди 4 рази на день по 0,25 склянки.
Чай імбирний
10 г імбиру заварити 1 склянкою окропу, туди ж додати мелісу та м’яту.
Чай має дуже приємний смак, і його пити 1-2 чашки протягом дня.
Чай імбирний з червоним вином
В 1 л червоного вина додати 50 г меленого імбиру, потім вино трохи нагріти, додати 3 ст. ложки меду та збовтати.
Пити по 1 ст. ложці 3 рази на день до їди.
Збірні фіточаї
- Шавлія лікарська – 6 частин
- квіти липи – 2 частини
- листя кропиви дводомної – 2 частини
- листя та квіти буркуну (донника) – 1 частина
- чебрець – 2 частини
- Трава і квітки конюшини – 3 частини
- трава і квіти зніту (кипрею) – 3 частини
- трава звіробою – 1 частина
- трава пустирника – 1 частина
- листя берези – 2 частини
- Трава та квіти меліси – 3 частини
- трава майорану – 1 частина
При заварюванні фіточаїв 1 ст. ложку суміші залити 300 мл окропу і настоювати при щільному закритті кришкою 20 хвилин.
Відвари
Відвар вересу при головних болях, шумі у вухах і частковій втрати пам’яті
1 ст. ложку сухої трави залити 0,5 л окропу та кип’ятити 10 хвилин. Настоювати в теплому місці 3 години, процідити.
Перший тиждень лікування пити по 0,5 склянки в день замість чаю в будь-який час. Наступні 2 тижні – по 1 склянці. Після цього зробити 10-денну перерву та повторити курс спочатку.
Відвар кори горобини для людей похилого віку, які страждають від зниженя пам’яті
1 ст. ложку подрібненої кори горобини червоної кип’ятити в 250 мл води 10 хвилин, потім дати настоятися не менше 6 годин, після цього процідити.
Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день. Курс має становити 3-4 тижні кілька разів на рік. Найкраще проводити лікування навесні, восени і взимку.
Цей рецепт відмінно очищає судини від холестерину, служить профілактикою атеросклерозу, що є однією з причин зниження пам’яті.
Відвар голок сосни і плодів шипшини для зняття спазмів головного мозку і поліпшення пам’яті
5 ст. ложок подрібнених голок сосни (збору поточного року), 2 ст. ложки подрібнених плодів шипшини (сухих або свіжих), 5 ст. ложок цибульного лушпиння змішати та залити 1 л холодної води, довести до кипіння і кип’ятити на легкому вогні 10 хвилин. Настоювати ніч в теплі.
Пити замість води та чаю по 1 ст. ложці 5 разів на день. Курс – 2 тижні.
Відвар із соснових бруньок
1 ст. ложку соснових бруньок залити 200 мл окропу та кип’ятити 10 хвилин. Потім відвар охолодити і процідити.
Пити відвар 2 рази на день після їди по 2 ст. ложки.
Відвари зі зборів для поліпшення пам’яті
200 г сухої кропиви, 100 г кореня ірису, 50 г золотого кореня, 1 ч. ложку гвоздики, 1 ч. ложку насіння подорожника змішати та залити 1 склянкою води. Потім довести до кипіння, настоювати кілька годин.
Пити протягом дня приблизно по 3 ст. ложки.
2 ст. ложки сухого хвоща або споришу покласти в термос, залити 0,5 склянки окропу. Настоювати ніч, потім процідити.
Пити 3 рази на день по 0,5 склянки за півгодини до прийому їжі.
Настоянки
Настоянка з конюшини для поліпшення пам’яті
Банку 0,5 л наповнити свіжою конюшиною, залити траву 0,5 л горілки, настояти 2 тижні в місці, захищеному від світла, постійно струшуючи банку. Потім рідину процідити.
Приймати 1 раз на день по 1 ст. ложці після обіду або до сну. Курс – 3 місяці, потім на 3 тижні зробити перерву і відновити курс прийому настойки ще на три місяці.
Крім поліпшення пам’яті, настоянка конюшини має допомогти від склерозу судин, знімає головний біль і відчуття дзвону у вухах, знижує внутрішньочерепний тиск.
Настоянка оману (девясила) для поліпшення пам’яті
1 ст. ложку коренів оману залити 0,5 л горілки, потім протягом місяця настоювати, періодично струшуючи банку, в якій настоюється розчин.
Настоянку приймати 3 рази на день за півгодини до їди по 1 ст. ложці. Через місяць пам’ять має істотно покращитися.
Настоянка збірна для поліпшення пам’яті
30 г пера черемші, 50 г темного меду, 10 г кореня лимонника китайського, 10 г листя меліси, 20 г листя конвалії, 10 г первоцвіту весняного залити 0,5 л горілки, настоювати 3 тижні в темному місці.
Приймати під час їжі по 15 крапель.
Настоянка родіоли рожевої для поліпшення пам’яті
50 г сухого роздробленого кореня родіоли рожевої залити 300 г горілки, поставити в тепле темне місце на тиждень, регулярно струшуючи банку. Після тижня рідину процідити.
Пити по 1 ч. ложці за 20 хвилин до їжі 3 рази на день.
Протипоказання: підвищений тиск, наявність ряду захворювань імунної системи.