Ячмінь: перловка і ячна крупа

Перлова крупа при розварюванні виділяє білково-крохмальний слиз, який активізує шлункову секрецію – пробуджує апетит.

Дрібна перлова крупа краще засвоюється і швидше розварюється, з неї готують каші, котлети, запіканки.

Більш купну крупу для прискорення варіння рекомендується попередньо замочити на 3 години. Вона більше підходить для супів і розсипчастих каш.

  • Промивати перловку спочатку теплою, потім гарячою водою.
  • Перед приготуванням замочити перловку на кілька годин у холодній воді – тоді вона звариться набагато швидше.
  • Щоб каша не набула синюватого відтінку, воду після закипання потрібно злити та залити новою гарячою. Потім додати 2 ст. ложки вершкового масла та варити до загустіння 15-20 хвилин. Потім помістити кашу в гарячу вимкненому духовку для упрівання.

Перлова крупа в залежності від розміру крупинок вариться 60-120 хвилин.

Ячна крупа розварюється за 40-45 хвилин і збільшується при цьому в об’ємі приблизно в 5 разів. Її можна додавати в густі супи-кулеші, готувати з неї гарніри nf галушки, фарширувати ячної крупою домашню птицю або порося і запікати їх потім в духовці.

У ячної каші є специфічний масляний присмак, завдяки цьому в неї не обов’язково додавати масло.