Дієта для підвищення імунітету

Провідний принцип дієти для підняття імунітету – не голодувати, а правильно підійти до раціону свого харчування, зробити його збалансованим і різноманітним.
Білки. У білках є амінокислоти, які синтезують імуноглобулін. Якщо організм отримує недостатню кількість білків, імунний захист руйнується, і тоді доступ для інфекції відкритий. Присутність всього 100 г білків тваринного або рослинного походження в щоденному раціоні застрахує від частих захворювань.
Жири. Ліпіди є основою клітин імунної системи, саме з них складаються стінки лімфоцитів і макрофагів. Для підтримки потрібної кількості ліпідів підходять тваринні жири (наприклад, свиняче сало, вершкові жири) і жири рослинного походження (оливкова, соняшникова, соєва олія, горіхи, кунжут). Якщо використовувати в раціоні норму, не більше 25-30 г жиру на добу, то на вазі це не відіб’ється. Особливо важливі для організму ненасичені жирні кислоти, які містяться в рибі і морепродуктах. Вони підсилюють опірність нашого організму і запобігають деяким видам серцевих захворювань, псоріазу і ревматичного артриту. В основному організм жирні кислоти не виробляє, тому їх потрібно вживати в їжу.

«Погані» жири:

  • нижні насичені жири; основна зовнішня ознака – вони залишаються твердими при кімнатній температурі. Норма споживання нижніх насичених жирних кислот (НЖК) на день – не більше 7% від добової калорійності (наприклад, 250 г сиру жирності 0,5%, 2 яйця та 2 ч. ложки оливкової олії).

«Хороші» жири:

  • мононасичені жирні кислоти (МНЖК) мають протизапальну дію (якщо не були перероблені). МНЖК можуть синтезуватися в організмі, тому не є незамінним фактором харчування, але вони добре впливають на ліпідний обмін в організмі;
  • поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК). Дефіцит ПНЖК збільшує небезпеку тромбоутворення.

Корисні продукти

Для підвищення імунітету варто використовувати щодня, особливо в осінньо-зимовий період:
печінку, м’ясо птиці, рибу, ікру, гранат, фрукти, крупи (особливо гречану), моркву, імбир, брокколі, молочні продукти, кисломолочні продукти з пробіотиками, кедрові горіхи, гарбуз, оливкову олію, кабачки та патисони, цитрусові, зелень;
мед, гриби, перець чилі, морепродукти, корицю, батати;
продукти, що запобігають впровадженню хвороботворного агента в організм на рівні слизової оболонки носоглотки: цибулю, часник, хрін, гірчицю, чорну редьку, ріпу. Завдяки своїм ефірним оліям і фітонцидам останні згубно діють на мікроби, віруси та хвороботворні гриби.

Виключити з раціону

копченості, жирну їжу, ковбаси, сосиски, консерви, м’ясні напівфабрикати, гострі продукти, прянощі, цукерки, тістечка, торти, шоколад, алкоголь, каву, солодкі газовані напої.