Режим харчування має включати 4-5 прийомів їжі. Їсти потрібно невеликими порціями протягом дня.
Харчування при гіпотонії має містити всі необхідні вітаміни і мікроелементи. Особливо важливі білки та вітаміни С і В. Дуже корисний при гіпотонії вітамін В3, який є в печінці, яєчному жовтку, молоці, моркві. Гіпотонікам можна дотриматися суворої дієти і голодувати, захоплюватися вегетаріанством. У раціоні має бути присутнім білок – 0,75-1 г на 1 кг ваги (55-60% – тваринного походження). Співвідношення білків, вуглеводів і жирів: 1: 4,6: 1,2.
Обовязкові:
- Страви з високим вмістом солі. Оселедець, солоні огірки, помідори, солоні горішки. Сіль містить багато натрію, який сприяє зв’язуванню води. Завдяки цьому вдається підвищити кількість циркулюючої крові, що провокує збільшення тиску.
- Прянощі та спеції. Дуже корисно вживати перець, корицю, лавровий лист, базилік. У страви рекомендується додавати соуси з хрону, гірчиці, цибулі. Завдяки цьому вдається стимулювати активність залоз і звужувати судини, що сприяє збільшенню тиску.
- Копченості – аналогічна дія.
- Жирні продукти. Гіпотонікам корисно їсти жирні сорти м’яса і риби. У їхньому раціоні можуть бути присутніми жирні вершки та сири. Подібні продукти прекрасно підвищують тиск, оскільки циркуляція холестерину провокує утруднення кровотоку.
- Калорійна випічка. При зниженому тиску корисно їсти продукти з яйцями, цукром, борошном. Всі ці інгредієнти призводять до звуження судин і збільшення тиску. Створюючи певне навантаження на організм, вони стимулюють його активізацію.
- Алкоголь. Для підвищення тиску можна в невеликій кількості пити кріплені та солодкі вина. Дуже корисно додавати в них розмарин.
- Кава і солодкі газовані напої. Завдяки вмісту кофеїну та інших тонізуючих речовин вдається швидко збільшити тиск.
- Продукти з крохмалем – картопля, овес, гречку, рис, кукурудза.
- Горіхи. Ці продукти містять багато жирів і амінокислот. Гіпотонікам корисно їсти арахіс, волоські, кедрові і лісові горіхи.
- Фрукти та овочі. Здатність підвищувати тиск мають морква, щавель, шпинат, гранати. Подібні продукти включають велику кількість флавоноїдів і заліза, яке допомагає при невисокому гемоглобіні. Також при зниженому тиску корисно їсти капусту, кислі яблука, селера – всі ці продукти мають виражені тонізуючі властивості.
- Вода. Воду пити слід більше, ніж це рекомендується людям з нормальним тиском – до 2 л в день.
У раціон включити:
- з фруктів і ягід – лимони, грейпфрути, чорну смородину і обліпиху, гранат, банани, дині, курагу, горобину,
горіхи – волоські, бразильські, пекан, - насіння,
- з овочів – картоплю, буряк, цибулю, моркву і часник, селеру, листовий салат, капусту, щавель, шпинат,
- з молочних продуктів – сир, вершкове масло та сир нормальної жирності, козяче молоко,
- м’ясне – яловича печінка, куряче та будь-яке червоне м’ясо, яйця, субпродукти. При цьому не потрібно вибирати продукти зниженої жирності,
- рибне – різні сорти риби, ікра, а також всі продукти, в складі яких є калій.
- гостреньке – часник, гірчицю і червоний пекучий перець (особливо ефективний у боротьбі з гіпотонією), кориця особливо показана тим, у кого проблеми з’явилися через схуднення і дотримання дієти протягом тривалого часу,
- жири – салати рекомендується заправляти рослинними оліями, наприклад, оливковою і олією волоського горіха,
- супи – при гіпотонії рекомендується якомога частіше вводити в раціон гострі супи на овочевих відварах – вони допомагають підняти тиск,
- настої – ромашки та шипшини.