Дієта при гіпотонії

Режим харчування має включати 4-5 прийомів їжі. Їсти потрібно невеликими порціями протягом дня.
Харчування при гіпотонії має містити всі необхідні вітаміни і мікроелементи. Особливо важливі білки та вітаміни С і В. Дуже корисний при гіпотонії вітамін В3, який є в печінці, яєчному жовтку, молоці, моркві. Гіпотонікам можна дотриматися суворої дієти і голодувати, захоплюватися вегетаріанством. У раціоні має бути присутнім білок – 0,75-1 г на 1 кг ваги (55-60% – тваринного походження). Співвідношення білків, вуглеводів і жирів: 1: 4,6: 1,2.

Обовязкові:

  • Страви з високим вмістом солі. Оселедець, солоні огірки, помідори, солоні горішки. Сіль містить багато натрію, який сприяє зв’язуванню води. Завдяки цьому вдається підвищити кількість циркулюючої крові, що провокує збільшення тиску.
  • Прянощі та спеції. Дуже корисно вживати перець, корицю, лавровий лист, базилік. У страви рекомендується додавати соуси з хрону, гірчиці, цибулі. Завдяки цьому вдається стимулювати активність залоз і звужувати судини, що сприяє збільшенню тиску.
  • Копченості – аналогічна дія.
  • Жирні продукти. Гіпотонікам корисно їсти жирні сорти м’яса і риби. У їхньому раціоні можуть бути присутніми жирні вершки та сири. Подібні продукти прекрасно підвищують тиск, оскільки циркуляція холестерину провокує утруднення кровотоку.
  • Калорійна випічка. При зниженому тиску корисно їсти продукти з яйцями, цукром, борошном. Всі ці інгредієнти призводять до звуження судин і збільшення тиску. Створюючи певне навантаження на організм, вони стимулюють його активізацію.
  • Алкоголь. Для підвищення тиску можна в невеликій кількості пити кріплені та солодкі вина. Дуже корисно додавати в них розмарин.
  • Кава і солодкі газовані напої. Завдяки вмісту кофеїну та інших тонізуючих речовин вдається швидко збільшити тиск.
  • Продукти з крохмалем – картопля, овес, гречку, рис, кукурудза.
  • Горіхи. Ці продукти містять багато жирів і амінокислот. Гіпотонікам корисно їсти арахіс, волоські, кедрові і лісові горіхи.
  • Фрукти та овочі. Здатність підвищувати тиск мають морква, щавель, шпинат, гранати. Подібні продукти включають велику кількість флавоноїдів і заліза, яке допомагає при невисокому гемоглобіні. Також при зниженому тиску корисно їсти капусту, кислі яблука, селера – всі ці продукти мають виражені тонізуючі властивості.
  • Вода. Воду пити слід більше, ніж це рекомендується людям з нормальним тиском – до 2 л в день.

У раціон включити:

  • з фруктів і ягід – лимони, грейпфрути, чорну смородину і обліпиху, гранат, банани, дині, курагу, горобину,
    горіхи – волоські, бразильські, пекан,
  • насіння,
  • з овочів – картоплю, буряк, цибулю, моркву і часник, селеру, листовий салат, капусту, щавель, шпинат,
  • з молочних продуктів – сир, вершкове масло та сир нормальної жирності, козяче молоко,
  • м’ясне – яловича печінка, куряче та будь-яке червоне м’ясо, яйця, субпродукти. При цьому не потрібно вибирати продукти зниженої жирності,
  • рибне – різні сорти риби, ікра, а також всі продукти, в складі яких є калій.
  • гостреньке – часник, гірчицю і червоний пекучий перець (особливо ефективний у боротьбі з гіпотонією), кориця особливо показана тим, у кого проблеми з’явилися через схуднення і дотримання дієти протягом тривалого часу,
  • жири – салати рекомендується заправляти рослинними оліями, наприклад, оливковою і олією волоського горіха,
  • супи – при гіпотонії рекомендується якомога частіше вводити в раціон гострі супи на овочевих відварах – вони допомагають підняти тиск,
  • настої – ромашки та шипшини.