Народні рецепти при застуді та грипі

Напій з шипшини

Він допоможе відновити сили, бо є джерелом натурального вітаміну С (аскорбінової кислоти), що прискорює процеси одужання. Можна пити і з медом, і з варенням. Курс – до зникнення температури.
Протипоказань немає, крім індивідуальної непереносимості.

Відвар калини з липою

По 1 ст. ложці плодів калини і квітів липи змішати, розвести 2 склянками окропу, кип’ятити 5-10 хвилин.
Пити гарячим на ніч по 1-2 чашки, попередньо процідивши.
Протипоказань немає, крім індивідуальної непереносимості.
Цей збір є природним антидепресантом. Липа має заспокійливу дію, тому допомагає заснути (часто грип супроводжується безсонням). Калина ж має потогінну дію, допомагає знижувати температуру.

Напій з малини

По 1 ст. ложці заготовленої з літа маси свіжозаморожених ягід або малинового варення і чаю залити 1 склянкою окропу, настоювати 20 хвилин.
Пити гарячим по 0,5 склянки 2 рази на день.
Протипоказання: нефрит і подагра.
Це прекрасний потогінний засіб, що дозволяє знизити жар. До того ж малина – джерело вітамінів C, B2 і E, мікроелементів заліза, цинку, марганцю і кобальту, а також ефірних масел. Саме завдяки такому набору корисних елементів вона дозволяє організму легше переносити грип.

Прополіс

Покласти в рот шматочок прополісу завбільшки з горошину і тримати, доки не розсмокчеться.
Протипоказання: індивідуальна непереносимість, алергія на продукти бджільництва, гострий холецистит, важкі ураження підшлункової залози та печінки.
Прополіс – найсильніший з рослинних біостимуляторів. Містить величезну кількість мікроелементів і біологічно активних речовин, які, зокрема, допомагають вгамувати головний біль, дають організму сили справлятися з хворобою.

Суміш для профілактики грипу та зимових застуд

Подрібнити 300 г кураги та 300 г волських горіхів, змішати з 300 г меду. Додати сік 1 лимона.
Приймати щоранку по 1-2 ст. ложки.