Барбарис у медицині

Барбарис очищує і відновлює склад крові, сприяє активному відтоку жовчі, знімає запалення внутрішніх органів, знеболює, вбиває бактерії, знімає спазми судин, м’язів.
Сік з ягід барбарису має жарознижувальні та протимікробні властивості, зупиняє кров, виводить токсини, очищує організм, уповільнює процеси старіння.
При хворобах печінки, ревматизмі, запаленні сечового міхура і нирок слід вживати в їжу свіжі стиглі плоди барбарису. У ньому міститься алкалоїд берберин, який має сильні жовчогінні властивості. Також ця речовина може допомогти позбутися алкогольної залежності та тютюнопаління.
При лікуванні злоякісних пухлин рекомендують спеціальний трав’яний збір, що містить в собі корінь барбарису.
У Китаї стволовую кору використовують як примочку при запаленнях очей, а кору з кореня барбарису – як в’яжучий і протираковий засіб. Болгари використовують кору барбарису при хворобах нирок і радикуліті. У Польщі застосовують барбарис для лікування гіповітамінозу. Німці користуються ним у вигляді настоянки або відвару при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, слизової рота, легенів. У Франції барбарис – бактерицидний, гіпотензивний і протигарячковий засіб.

Протипоказання

  • вагітність, бо існує реальна загроза викидня (барбарис має виражену здатність стимулювати м’язову активність);
  • період лактації;
  • цироз печінки;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • клімактеричні кровотечі;
  • гепатит складних форм.

При застосуванні заспокійливих засобів вживати ягоди з обережністю, бо вони мають сильний седативний ефект.
Переїдання ягід барбарису або ліків, зроблених на основі його кори, може привести до отруєння, яке супроводжується запамороченням, нудотою, судомами, носовою кровотечею, набряками шкіри.
Не можна їсти недозрілі ягоди, бо вони отруйні.

Народні рецепти з барбарисом

Відвар з барбарису при проблемах із жовчним міхуром

2 ст. ложки сушених плодів залити 300 мл окропу та поставити на водяну баню. Проварити 20 хвилин, остудити і процідити.
Приймати по 50 мл відвару 3 рази на день протягом 10 днів.

Настій для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту

30 г сушених плодів барбарису залити 300 мл води та закип’ятити. Потім зняти з вогню та тримати під кришкою 30 хвилин. Процідити.
Приймати по 30 мл 3 рази на день.

Настоянка з барбарису

  • 25 г свіжого подрібненого листя барбарису залити 150 мл горілки та закрити кришкою. Настоювати 2-3 дні в темному прохолодному місці, потім процідити.
    Приймати по 5 мл 3 рази на день для лікування серцево-судинних захворювань, при запаленнях сечостатевої сфери та при кровотечах.
  • 20 г барбарисового листя залити 70% спиртом (100 г) і настоювати 10-15 днів в теплому і сухому місці до отримання рідини темно-жовтого кольору. Готова настоянка має трохи кислий смак.
    Приймати при гепатитах, у випадках маткових кровотеч, при жовчнокам’яній хворобі.