Дієта при інфаркті міокарда

Особливості дієти для хворих при інфаркті міокарда пов’язані з трьома періодами хвороби: гострий (2-10 днів), середній (2-8 тижнів) і післяінфарктний. Трьома періодами хвороби відповідають три різних раціону: від протертих супів і ніжних розварених каш 6 раз в день в першому раціоні до цілком звичної їжі з збагаченням солями калію з деякими обмеженнями в третьому раціоні.
Всі раціони припускають дробове (не менше п’яти разів на день) харчування, в жодному разі не допускається переїдання.
Способи приготування – на пару і відварювання, смажити нічого не можна.

Заборонено:

  • вироби з тіста: всілякі пироги, млинці, пампушки, торти, тістечка;
  • жирне м’ясо, а також шпик і копчені вироби, жирні види птиці – гусак і качка, субпродукти (мізки, нирки) і шинка;
  • консерви, ікра, солона і копчена риба;
  • смажені і круто зварені яйця;
  • вершки, солоний і гострий сири;
  • кулінарні жири;
  • макарони;
  • бобові;
  • гриби;
  • ріпа, щавель;
  • м’ясні, рибні та грибні бульйони;
  • виноград;
  • шоколад;
  • спеції;
  • натуральна кава;
  • газовані напої;
  • виноградний і томатний соки.

Дозволено:

  • пшеничний хліб у вигляді сухарів;
  • нежирна яловичина, телятина, відварна курка;
  • судак, тріска і інші нежирні сорти риби;
  • білковий паровий омлет;
  • молочнокислі напої, нежирний сир, вершкове масло і олії;
  • каші з гречаної, вівсяної, манної та рисової круп;
  • морква свіжа терта;
  • цвітна капуста і буряк;
  • супи відварні у вигляді пюре, овочеві протерті;
  • свіжі фрукти у вигляді пюре (запечені і протерті);
  • компоти, неміцний чай, відвар шипшини;
  • овочеві і фруктові соки;
  • мед;
  • сурогат кави.

Лікувальне харчування направлено на відновлення процесів в міокарді і поліпшення функціонування серця. Дієту складають таким чином, щоб вона допомогла відновленню обмінних процесів і не допускала відкладення атеросклеротичних бляшок. Також дуже важливим стає підтримка в нормі маси тіла і уникнення порушення функцій органів травлення.
При інфаркті міокарда призначається дієта, в якій знижена енергетична цінність їжі з поступовим її збільшенням, обмежена кухонні сіль, рідина, тваринні жири, холестерин, азотисті речовини. Виключаються з раціону продукти, які сприяють здуттю кишківника (виноград, фрукти з грубою клітковиною, молоко). Збагачується дієта аскорбіновою кислотою, ліпотропними речовинами, солями калію.
Добре замінити деяку частину цукру медом, який містить вітаміни, мікроелементи, біологічно активні елементи. Випита натщесерце склянка води з 1 дес. ложкою меду сприяє нормалізації діяльності кишківника, що особливо важливо для лежачих хворих.
Хворим, які перенесли інфаркт міокарда, дієтологи рекомендують вживати страви з морської капусти, кальмарів та мідій, які містять органічний йод, марганець, мідь, кобальт, метіонін, запобігають згущенню крові.

Такая сувора дієта взагалі повна заборон і винятків, але це ненадовго. Після двох місяців такої дієти лікарі зазвичай дозволяють перейти на більш зручну дієту, яка дуже схожа на дієту для профілактики хвороб серця.