З харчування абсолютно виключають соління, копченості та маринади, обмежують також жир і білок. Страви готуються в відварному або запеченому вигляді. Смаження виключається.
У перші дні гострого пієлонефриту рекомендується вживати достатню кількість рідини (до 2-х літрів на добу). Це можуть бути трав’яні відвари, натуральні нерізкі соки (НЕ цитрусові), неміцний солодкий чай (зелений або чорний), компоти, киселі, журавлинний морс, відвар шипшини, мінеральна вода без газу. Оскільки рідини треба багато, то можна використовувати фрукти й овочі з великим вмістом води в складі і/або з сечогінним ефектом. Це огірки (тільки свіжі!), кабачки, дині, кавуни, персики тощо.
Потім приблизно протягом тижня або 10 днів, коли гострота симптомів знижується, застосовується рослинно-молочна дієта з обмеженням солі (її максимальна кількість – 4-6 г на добу). Якщо у хворого присутнє ще і підвищення тиску, то кількість солі в день знижують до 2-4 г.
Повністю забороняються:
- консерви, закуски, соління та копченості,
- гострі приправи та спеції,
- кава, какао, міцний чай,
- спиртні та газовані напої,
- наваристі бульйони,
- гриби, боби,
- креми та тістечка.
Рекомендуються:
- пшеничний хліб,
- вегетаріанські супи з овочами,
- нежирні сорти телятини, яловичини, курки, а взагалі краще віддати перевагу нежирній рибі,
- овочі – будь-які відварені або запечені,
- яйця (у вигляді омлету) – не більше одного яйця в день,
- кефір, кисле молоко, молоко, сир – якщо немає симптомів ниркової недостатності. Якщо вони є (за результатами аналізів), то молочні продукти обмежують, хоча повністю і не виключають,
- фрукти, багаті калієм (родзинки, урюк, курага тощо),
- борошняні і круп’яні страви в помірній кількості,
- цукор (не більше 70 г на добу у всіх стравах),
- вершкове масло (не більше 30 г).
Харчування має бути дробовим. У складних випадках протікання хвороби сіль може бути повністю виключена з раціону.
Для приготування страв продукти відварюють, готують на пару або тушкують.
Якщо захворювання супроводжує уремія (комплексний стан, що показує, що нирки не справляються з очищенням організму), то обсяг білків рослинного походження необхідно знизити до 25 г на добу. В цьому випадку можна збільшити кількість глюкози та цукру до 150 г.