Тайська кухня дуже знаменита у всьому світі. Вона сформувалася під впливом індійської, китайської та португальської кухні, але зуміла зберегти свій національний характер.
У тайській кухні прекрасно поєднується кисле і солодке, а також її особливістю є використання величезної кількості різноманітних спецій. Використовується велика кількість риби, м’яса, овочів і фруктів, і кожне має свій яскраво виражений, «гострий», смак і аромат.
Багато народів вплинули на формування тайської кухні. Солодощі були привезені португальцями до двору короля Нарая в XVII столітті. Мусульманська кухня та індійський каррі з’явилися в палаці вже в XVIII столітті. «Gaeng massamаn» (суміш каррі і спецій) і «gaeng karee» (суміш порошку каррі з коріандром, корицею і гострим перцем) дожили і до наших днів.
Традиційна суміш духмяного перцю, солі, часнику і кореня коріандру перетворить будь-яку страву в приготовану по-тайськи. Також в цій кухні користується успіхом гострий стручковий перець.
Тайське каррі – дуже важливий інгредієнт у багатьох стравах Таїланду. Цей рідкий соус роблять з пасти каррі і вважають невід’ємною частиною сніданків, обідів і вечерь. Соуси каррі з кокосовим молоком вважаються істинними делікатесами тайської кухні.
Кокосове молоко зазвичай додають в м’ясні і рибні страви для пом’якшення смаку. Також його використовують під час тушкування та варіння замість сметани.
Одним з найбільш важливих продуктів харчування тайців є рис. Зазвичай в стравах використовують довгозернистий «запашний» рис. У Центральному і Південному Таїланді віддають перевагу білому розсипчастому довгозернистому рису. Жителі Північного і Східного Таїланду люблять більше клейкий темний короткий рис. Довгозернистий чорний рис прийнято використовувати для приготування десертів. Жодна трапеза в Таїланді не обходиться без рису. Звичайними стравами в цій країні вважаються печеня з рисом і базиліком, кисло-солодкий рис і страва з устричним соусом.
Другим по значущості продуктом в Таїланді вважається локшина і макарони. Є такі види: тонка рисова локшина, товста ситна локшина і яєчна жовта локшина. У ресторані можна замовити обсмажену локшину, з бульйоном або без. Вона подається як гарнір до фрикадельок, пельменів і скибочок маринованого м’яса. Іноді до локшині подають овочі або додають її в салат.
Тайські супи
Супи в тайській кухні прийнято їсти разом з іншими стравами, по кілька ложок. Овочі при варінні туди не кладуть. Супи традиційної кухні Таїланду представляють собою рибний або м’ясний бульйон із зеленню та спеціями. В деякі також додають рис або локшину. Супи «tom yam» і «tom kha» класу вище і мають кислувато-гострий смак. Листочки лимонної меліси, стебла і коріння лимонника варять в супі «tom» для особливого аромату.
Риба в тайській кухні
У кухні Таїланду дуже багато рибних страв. Зазвичай рибу готують і подають цілою. На багатьох базарах тайський кухар може приготувати маленьку, але дуже популярну рибку — макрель.
Рибний соус «нам пла» готують з дрібної риби та креветок, а також рибу часто в’ялять і солять.
З креветок готують креветочну пасту або додають їх сушеними в інші страви.
Мандрівникам варто спробувати гостре блюдо – запечену рибу з соусом каррі.
М’ясо в тайській кухні
М’ясо в кухні Таїланду вважається розкішшю і поєднується в рецептах з морепродуктами, овочами, рисом і величезною кількістю кокосового соусу. У стравах найчастіше використовують свинину.
Також в Таїланді користуються успіхом страви з качки. Зазвичай м’ясо тушкується на кокосовому молоці, смажиться або вариться.
Солодощі тайської кухні
Тайці не любителі солодкого. В основному вони готують рисові пудинги та морозиво, яке навряд чи справить гарне враження на іноземця. Правда, є й винятки. Наприклад, солодке безе «Fou Thong» або кокосова маса з желе у вигляді екзотичних фруктів – «khanom luuk chup».
До складу майже всіх десертів Таїланду входять рисове борошно, пальмовий цукор і кокосове молоко.
Напої тайської кухні
Холодна вода «нам еен» користується успіхом у тайців. Ще в Таїланді п’ють каву, чай, лимонад і пиво. Популярні свіжі соки і соки з сиропом.
У тайській кухні є дуже незвичайний напій-афродизіак – кокосове молоко з насінням базиліка. Ось що точно не знайдеш в жодній іншій країні!