Корисні властивості барбарису не обмежуються кислуватим смаком, що освіжає, а спектр застосування виходить далеко за рамки кондитерської справи.
Барбарис у кулінарії
Молоде листя барбарису вживають замість щавлю для приготування зелених щів (їх можна запасти в період цвітіння, висушивши на відкритому повітрі).
Плоди як свіжі, так і висушені, кладуть у супи для надання їм кислуватого смаку. Незрілі плоди можуть заміняти каперси (їх маринують або солять і подають до м’яса та дичини), м’якоть зрілих ягід барбарису може замінити оцет і лимон.
З барбарису варять варення, готують желе, соки, сиропи, шербети, а також додають ягоди як приємну кислу приправу в пікантні соуси до дичини (наприклад, до дикого гусака), смаженої яловичині і телятині. У Голландії молоде свіже листя вживають в салат. З плодів готують сироп, варять варення, мармелад, мус. Плоди широко застосовують в кондитерській промисловості і лікеро-горілчаному виробництві.
Барбарис використовують в консервуванні, при квашенні капусти, огірків.
Плоди можна маринувати і солити. У деяких кухнях народів Кавказу і Закавказзя ягоди додають у хрін, а в Середній Азії цю спецію неодмінно кладуть в плов і додають в начинку для купат.
У страви кладуть як свіжі ягоди, так і висушені, подрібнені в порошок. Висушені і стовчені в порошок ягоди барбарису – прекрасна приправа до багатьох східних страв: шашлику, люля-кебаб і навіть до бульйону з баранини, причому порошок можна подати окремо до готового блюда.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки – 1 г
Жири – 0 г
Вуглеводи – 9,5 г
Калорійність – 29,5 кКал
Плоди барбарису містять в собі каротиноїди, вуглеводи, дубильні речовини, пектинові речовини, золу, органічні кислоти, макро- і мікроелементи, вітаміни Е, С і бета-каротин. Листя і коріння барбарису містять 11 алкалоїдів, вітаміни С, Е, К, яблучну і лимонну кислоту, каротиноїди, алкалоїди, смолисті та дубильні речовини.
Барбарис в косметології
У косметології барбарис використовують у вигляді відварів і настоїв. Ними протирають шкіру для усунення дрібних дефектів, розгладження зморшок і додання їй пружності. Також застосовують при виготовленні масок для зміцнення волосся і позбавлення від лупи.
Маска для волосся
Заварити жменю барбарису літром окропу, настояти близько 45 хвилин, добре остудити і процідити. Волосся обполіскувати після кожного миття протягом 2 місяців.
Омолоджуюча маска для обличчя
Середнє зелене яблуко і 4 ст. ложки барбарису перемолоти, додати 1 ст. ложку борошна і 1 ст. ложку сметани, добре перемішати та нанести на обличчя на 15 хвилин. Змивати відваром ромашки або заваркою зеленого чаю.