Китай – величезна країна, тому в кожному регіоні існує своя національна кухня, обумовлена кліматичними особливостями, географічним положенням, історією та традиціями відповідного регіону. У Китаї розрізняють більше десяти регіональних кухонь, але найвідоміші і популярні – пекінська, шанхайська, кантональна і сичуанська.
Основу пекінської (північної) кухні складає рис, який подається як самостійна страва і як добавка до риби, овочів і м’яса. Також велику увагу тут приділяють стравам зі свинини, птиці та баранини. Найвідомішою стравою є «качка по-пекінськи», на приготування якої йде більше 24 годин.
Шанхайська (східна) кухня
Це як би «некитайська» кухня, вона наймолодша і ніхто з авторитетів не може толком пояснити час її походження. Заснована на кулінарних традиціях провінцій Цзянсу і Чжецзян.
У Шанхаї своя кулінарна технологія – продукти довго тушкують у соєвому соусі з додаванням рисової горілки. Тут до м’яса люблять додавати багато спецій і рисову горілку. Також часто використовують рибу і морепродукти, готують неймовірну кількість страв з качки.
СТРАВИ: равіолі з м’ясом, вугор у вині з часником, смажена локшина з креветками, знаменитий на весь світ кисло-солодкий соус, пельмені з креветочною начинкою, різноманітні супи.
Кантонська (південна) кухня славиться незвичайними способами приготування страв. Вишуканість, цієї кухні, широко відома за межами країни. Найцікавішими інгредієнтами кантональних страв є м’ясо собак, змій, черепах. Також популярністю користуються «дімсами» – легкі закуски.
Сичуаньськая кухня відома гострими і пряними стравами, для приготування яких використовують багато приправ, червоний перець, часник, кунжут, коріандр, аніс, кріп, женьшень… Основними способами приготування в цій кухні вважається копчення і парова обробка.
Соя – основний замінник м’яса на китайському столі, використовується для приготування олії, соєвого молока, солоної пасти із сої, сиру «тофу» і численних соусів. Не менш популярні і вироби з борошна та тіста – десятки різновидів локшини і вермішелі, коржики і хлібці, пельмені і равіолі, пампушки «маньтоу» і пиріжки «баоцзи», «вонтони» і численні вироби в клярі.
Найпоширеніший напій у Китаї – зелений чай, який п’ють дуже гарячим і майже без цукру. Налічується величезна кількість сортів зеленого чаю, вирощуваних в різних провінціях, кожен з яких має особливий набір кольорів і ароматів. Китайська чайна церемонія «гунфу-ча» – це особлива філософія поваги до напою і традицій.
Горілка є в Китаї традиційним напоєм, але зазвичай вона настоюється на різних інгредієнтах, незвична на смак і має специфічний запах, хоча і досить міцна. Дуже широко поширене світле і міцне рисове пиво – досить дешеве і якісне. Кращими сортами вважаються «Циндао» і «У син».
Імбир є одним з популярних спецій, яка в різних видах використовуються в приготуванні страв. В їжу використовують сухі кореневища цієї тропічної рослини.