Призначається, коли виражений симптом роздратованого шлунку, часті болі, нудота, печія і трапляється блювота.
Основна ідея дієти: щадна дія їжі на стінки шлунку, що досягається правильно підібраними продуктами і способом їхнього приготування. При цьому забезпечуються усі фізіологічні потреби організму.
Тривалість дієти – 10-12 днів.
У раціоні хворого виразкою на цьому етапі рідкі страви, кашоподібна їжа.
Прийом їжі – до 6 разів на день.
До списку продуктів дієти №1А додаються білі сухарі в кількості до 100 г, можна використовувати сметанний і молочний соуси. Дозволено також застосування рафінованої олії та вершкового масла. Також додаються страви парові з протертого м’яса та риби. Каші також перетираються.