Дієта при захворюваннях суглобів

Білок незамінний для рухливості суглобів. Навіть при подагрі (при ній споживання білка обмежено) невелика кількість пісного м’яса вітається. Зокрема, таке харчування показано при травматичному артриті. Але м’ясо треба вибирати без зайвого жиру, пісних сортів. Цілком підходить для цих цілей курочка. Страви з високим вмістом білка (а саме такими є страви з м’яса) протипоказані при подагрі і ревматоїдному артриті!

У поєднанні з сиром рибні страви стають незамінними для здоров’я суглобів. Але і рибні, і м’ясні страви треба обмежувати в активній (гострій) фазі таких захворювань суглобів, як ревматоїдний артрит і подагра. При артрозах і травматичних артритах пісні сорти м’яса та жирна риба лише вітаються.

Відповідальні за відновлення суглобів глікозаміноглікани. Продукти, що містять глікозаміноглікани:

  • молюски та ракоподібні;
  • хрящі та кісткові тканини великої рогатої худоби або птиці, а точніше – желатин, що міститься в них.

Тому дуже корисно вживати всілякі студні, холодці, желе і желейні муси.

Дієта при артритах

Спільними принципами харчування при артритах стає відмова від перцю і гострих спецій і зменшення кількості споживаної солі. Замість смажених і копчених страв – варені, тушковані та приготовані на пару. До того ж раціон людини з хворими суглобами має бути збагачений свіжими овочами та фруктами, що містять вітаміни (і в першу чергу вітамін С).

В активній формі (при нападі ревматизму) – це хімічно і механічно щадне харчування (тобто не варто все пересмажувати, а страви кращі подрібнені). Обмежують споживання жирів головним чином за рахунок тваринних і зменшують споживання кухонної солі до 3-5 г на добу.

Корисно:

  • яєчний білок,
  • часник,
  • цибуля,
  • білокачанна та брюссельська капуста,
  • свіжі овочі,
  • некислі свіжі фрукти, свіжі ананаси
  • рис,
  • риба.

Обмежити:

  • цільне молоко
  • м’ясо, особливо червоне.

Виключити:

  • каву,
  • цитрусові,
  • яєчний жовток,
  • прянощі,
  • екстрактивні речовини,
  • картоплю.

Категорично забороняється повне голодування. Розвантажувальні дні можуть бути дозволені тільки лікарем-дієтологом.

В жодному разі не рекомендується дотримуватися роздільного харчування. Харчування має бути повноцінним, різноманітним і добре продуманим.

При ревматоїдному артриті важливо збагатити раціон кальцієм. Салати краще заправляти нежирною сметаною або натуральним йогуртом. Супи з молочних продуктів можна вживати як в холодному, так і в гарячому вигляді – не тільки приготовані на основі молока, а й ті, до складу яких входять кефір, йогурт, бринза та сир, – все це також сприяє збагаченню раціону кальцієм.

При інфекційному артриті важливо пам’ятати про мікрофлору кишечника. Залежно від її стану слід обирати напої та десерти, що містять сир, чорницю, айву, груші (при поносах) або страви з чорносливом, сливами та буряком (при запорах).

Профілактика остеопорозу

Ревматоїдний артрит може з часом вилитися в остеопороз (витончення кісток). Щоб цього не сталося, потрібно відновити порушений кальцієвий баланс: підвищити всмоктування цієї речовини в кишківнику та зменшити його виведення з організму.

Основним джерелом кальцію традиційно служать молочні продукти (особливо твердий сир, який містить від 600 до 1000 мг кальцію на 100 г продукту), а також плавлений сир. Крім того, рекомендується вживати кисломолочний сир (творог), молоко, сметану, мигдаль, лісові та волоські горіхи.

Обмежити:

  • алкоголь,
  • міцний чай і каву,
  • перець і гострі спеції.

Дієта при подагрі

При подагрі режим харчування особливий, бо порушується обмін речовин, головним чином – білковий. Основний упор лікувальної дієти робиться на відновлення білкового балансу. Тому важливою умовою правильного харчування при подагрі є обмеження білкової їжі, в першу чергу м’яса і риби. Це правило стає особливо важливим при загостренні подагри. Тоді м’ясо і риба виключаються повністю. Це обмеження буває тимчасовим, тому що зовсім без білків людина повноцінно харчуватися не зможе.

М’ясні та рибні дні можна влаштовувати собі не частіше двох разів на тиждень, але вживати таку їжу виключно в вареному або запеченому вигляді. За одну трапезу можна з’їсти 1 г м’яса або риби на 1 кг ваги. Тобто людина з масою тіла 80 кг може дозволити собі 80 г м’ясної або рибної їжі два рази на тиждень.
Вибір слід робити на користь яловичини – відвареної або приготоаної на пару. Дозволяється куряче м’ясо. Але не телятина і м’ясо курчати, бо вони містять багато пуринів. Категорично протипоказані смажена риба і м’ясо, сало і субпродукти (печінка, нирки, мізки і тощо), А також рибні та м’ясні консерви.

Основа раціону:

  • овочі (картопля, морква, буряк, цибуля, помідори, огірки, капуста),
  • фрукти (ті, що зростають в середній смузі та цитрусові), ягоди,
  • молоко та кисломолочні продукти,
  • нежирні сорти сиру і творога,
  • курячі та перепелині яйця,
  • кальмари, креветки,
  • олія та вершкове масло,
  • борошняні вироби (але не здоба),
  • круп’яні вироби,
  • горіхи та мед.

Заборонено:

  • м’ясні і рибні наваристі бульйони,
  • смажене м’ясо і риба,
  • субпродукти (печінка, легені, мозок, нирки),
  • всілякі копченості та ковбаси, а також сало,
  • м’ясні та рибні консерви,
  • ікра риб,
  • дріжджі,
  • гострі приправи та спеції (крім оцту і лаврового листа),
  • шоколад, какао, кава,
  • міцний чорний чай,
  • спиртні напої.

Обмежити:

  • скорочення в раціоні тваринних жирів і легкозасвоюваних вуглеводів;
  • істотне зниження споживання кухонної солі (бажано і зовсім від неї відмовитися);
  • помірне вживання цукру, а краще замінювати його медом і сухофруктами.

Дозволено з обмеженнями:

  • соління й маринади,
  • відварне м’ясо та риба,
  • гриби,
  • деякі види овочів – шпинат, щавель, селера, цвітна капуста, редис і бобові.

Один раз на тиждень рекомендується влаштовувати розвантажувальні дні. Повністю відмовлятися від їжі в такі дні не слід, але кількість їжі можна істотно скоротити.

Корисно:

  • багато фруктів, овочів;
  • овочеві та фруктові салати, салати з заправками з лимонним соком і оцтом, нежирним йогуртом, олією та кефіром;
  • вегетаріанські супи на овочевих бульйонах (невеликі виключення можливі, особливо якщо м’ясо буде пісних сортів, молочні супи теж можна собі дозволити не так часто);
  • каші (молочні і зварені на воді) і овочеві рагу мають стати основою раціону при подагрі;
  • лікувальні мінеральні води, соки, овочеві коктейлі.

Дієта при артрозі

Спеціальної дієти при артрозі не існує. Фахівці і самі до кінця не знають всіх механізмів, що запускають в хід цю недугу, але одне відомо точно: у людей з надмірною вагою більше шансів зустрітися з артрозами. Пояснюють це збільшенням навантаження на суглобові хрящі. Тому вся дієта спрямована на зменшення надмірної ваги.

Основою цієї дієти стає збалансоване харчування, яке допоможе тримати вагу під контролем. При цьому захворюванні лікарі рекомендують риб’ячий жир, тому необхідно їсти більше жирної риби або приймати спеціальні харчові добавки.

При артрозі прописують збалансовану дієту, що містить багато антиоксидантів і вітамінів С і Е, що містяться в овочах, фруктах і інших рослинних продуктах. Корисними можна вважати холодці і желе, які добре впливають на зношені частини суглоба.