Дієта при переломах

Щоб дати можливість вирости здоровій кістковій тканині, організму потрібні амінокислоти, антиоксиданти, мінерали і вітаміни.
Щоб щодня отримувати достатньо амінокислот, потрібно вживати 90-100 г риби або м’яса птиці в день.
Антиоксиданти (продукти з високим вмістом вітаміну С) допомагають відновленню тканини, яка вступає у взаємодію з киснем (при цьому утворюються сполуки, що прискорюють процес загоєння), крім того, ці речовини знижують запалення.
Вітамін С разом з вітамінами D, К і В6 служать каталізаторами загоєння переломів.

Норма вітаміну С – 1000 мг на добу, таку кількість вітаміну містить:

  • 400 г солодкого червоного перцю;
  • 500 г чорної смородини, плодів обліпихи;
  • 600 г петрушки, брюссельської капусти;
  • 1000 г черемші, кропу, червоної горобини;
  • 200 г свіжих плодів шипшини і 100 г сухих.

Норма кальцію – 1000 мг на добу, таку кількість вітаміну містить:

  • 1 л молока;
  • 1 кг сиру;
  • 80 г твердого сиру;
  • 300 г плавленого сиру;
  • 250 г сардин в маслі з кісточками;
  • 1 кг чорного хліба;
  • 500 г капусти;
  • 1 кг 200 г сухофруктів.

Крім кальцію і фосфору, важливо, щоб в їжу надходили такі елементи, як цинк, кремній, мідь.

Норма цинку – 15 мг на добу, таку кількість вітаміну містить:

  • 200 г кунжуту, насіння гарбуза, відвареної яловичини, курячих сердечок, арахісу, какао;
  • 300 г насіння соняшнику, відвареного яловичого язика;
  • 400 г хліба з висівками, волоського горіха, яєчного жовтка.

У цей період дуже важливо приймати багату протеїнами їжу, в якій немає насичених жирів: нежирні молочні продукти, боби, жирну рибу, м’ясо птиці (без шкірки), селеру та інші овочі та фрукти.

Корисні продукти, які прискорюють процес формування кісткової мозолі і не дають утворюватися рубців на пошкоджених тканинах:

  • мигдальні горіхи,
  • гарбузове і кунжутне насіння,
  • жирна риба,
  • зелені овочі
  • світлі сорти меду стимулюють клітини до поділу і допомагають всмоктуватися кальцію: 1 ст. ложка за годину до сніданку, 1 ст. ложка після вечері (через 3 години).

Крупу перед вживанням необхідно вимочувати у воді близько 2 годин.

При переломах протипоказані:

  • ревінь, шпинат, щавель, так як кислота, яка в них міститься, заважає всмоктуватися кальцію;
  • спиртні та солодкі газовані напої, кофеїн;
  • здоба, солодощі;
  • червоне м’ясо, по можливості, також виключити з раціону на весь період відновлення.