Шипшина у медицині

Плоди шипшини показані:

  • ослабленим дітям, що відстають у розвитку, рахітичним, які часто і тривало хворіють,
  • астенікам з холодними ціанотичними кінцівками,
  • гіподінамічним людям, що погано переносять навантаження,
  • тим, хто страждає на запори, зниження апетиту, синдром хронічної втоми,
  • в період відновлення після важких травм і захворювань.

Плоди шипшини застосовуються:

  • При травмах, ранах, ударах, переломах – прискорюють загоєння ран, в тому числі післяопераційних, і утворення кісткової мозолі при переломах.
  • Як загальнозміцнюючий засіб – підвищує працездатність і опірність до різних хвороботворних чинників, особливо до інфекцій.
  • Як загальнозміцнюючий засіб при численних захворюваннях: при неврозах, астеніях, гіпертонічній і гіпотонічній хворобах.
  • При серцево-судинних захворюваннях, зокрема атеросклерозі, ішемічній хворобі серця або мозку – плоди шипшини мають противоатеросклеротичні, сосудозміцнюючі, антиоксидантні властивості, знижують підвищений рівень холестерину крові. Плоди шипшини використовуються як компонент зборів для лікування хворих на гіпертонічну хворобу.
  • Як кровоспинний засіб (слід поєднувати з іншими травами).
  • При постгеморагічних і інших анеміях плоди шипшини прискорюють нормалізацію числа еритроцитів і гемоглобіну.
  • Як протизапальний засіб.
  • В гастроентерології: при діареї (проносі) різного походження, гастритах, відсутності апетиту, виразковій хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, різних болях, кольках, при неспецифічному виразковому коліті.
  • Як детоксикаційний засіб.
  • У сексології – при статевій холодності, зниженні лібідо, ерекції, віковому зниженні потенції, відсутності оргазму.
  • При проблемах порушення менструального циклу.

Квіти шипшини призначають:

  • при стенокардії, інфаркті міокарда, болях в грудях і епігастрії, внаслідок порушення функції печінки,
  • при маститі,
  • при рясних місячних,
  • при неврозах, зокрема, при істерії, міжреберній невралгії.

У народній медицині популярні коріння різних видів шипшини. Відвар, частіше настоянку на горілці приймають при гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів (гепатити, холецистити, холецисто-панкреатити, жовчнокам’яна хвороба), при циститах, сечокам’яній хворобі, наявності еритроцитів в сечі, проносах, диспепсії.
Листя шипшини в народній медицині застосовують при туберкульозі легень, різних інфекційних захворюваннях (ГРВІ, ангіни, скарлатина, кишкові інфекції), кишкових та інших кольках, при гастритах (з болями в шлунку), при пологах, а також при хворобах нирок і сечовивідних шляхів.