Єгипетська кухня

Основою національної кухні Єгипту є хліб, а точніше, хлібні коржі. Традиційним хлібом в Єгипті є баладійскій хліб (aish baladi) – це приготований з непросіяного борошна і обвалений у дрібно помолотій пшениці круглий корж з тонким ароматом. Баладійскій хліб начиняють різними продуктами і його під час трапези занурюють в пасти, приготовані з приправленої часником оливкової олії і баклажанів або турецького горіха, кунжутного насіння.

М’ясо готується в невеликих кількостях, і подають м’ясні страви з рисом або овочами. Дуже смачно блюдо torly, приготоване з яловичини або баранини, приправлений цибулею і майораном овочевий гуляш, який скроплюють невеликою кількістю лимонного соку.
Відомий салатtorshi з маринованих овочів, а суміш з помідорів із цибулею і петрушкою, приправлену оливковою олією і лимонним соком, називають салатом tabulah. Смачні згорнуті в рулети виноградне листя, в які кладуться фарш і рис. Ця страва називається wara inab і подається як холодною, так і гарячою.
Супів готують на кухнях Єгипту безліч, до цікавих за своїм смаком страв можна віднести суп-пюре молокхейя, приготований з курки, часнику, всіляких овочів і пряних трав. Дуже смачна сочевична юшка, яку в Єгипті називають чорба, і пастуша юшка кра-чобу. З місцевих бобів єгипетські кулінари готують суп фул медамес.
Головною єгипетської закускою, без сумніву, є пюре тахіна, приготоване з сумлінно протертого кунжуту, який перемішується з білим кмином і олією. Ця закуска подається в самому початку трапези, і в пасту тахіна макають корж.
З напоїв египтяни люблять чорний чай і зварену в турці каву, але віддають перевагу кислуватому напою, приготованому з листя суданської троянди, який називається каркаде. Цей напій нормалізує тиск, допомагає організму впоратися зі спекою.
Про східні солодощі чув увесь світ, і єгипетська кухня багато десертів запозичила у турецької кухні. Пахлава з’явилася на світ в Туреччині, але єгиптяни вважають, що це блюдо вперше було приготовлено саме в їхній країні. Пахлава готується з просоченого соковитою медовою заливкою листкового тіста, яке начиняють горіховою начинкою.
До істинних солодощів єгипетської національної кухні відноситься басбуса – солодкий пиріг, спечений з манної крупи, просочений медом і посипаний горіхами.