Заморожування їжі

Для заморозки підійдуть поліетиленові пакети, контейнери з кришками. Будь-які продукти заморожують порційно для зручності вживання, оскільки не можна кілька разів розморожувати і знову заморожувати, і при першому розморожуванні необхідно використовувати весь продукт.

  • при температурі від -18°С до -23°С продукти можна зберігати 6-12 місяців;
  • при температурі від 0°С до -8°С – до 3 місяців.
  1. Заморожувати свіжі продукти на піку стиглості, бажано протягом 24 годин після збору врожаю. Недо- або перестиглі після заморожування не покращяться.
  2. Обережно занурити фрукти, овочі та трави у велику кількості холодної води, а потім ретельно промити.
  3. Бланшування допомагає зберегти смак, свіжість та вміст вітамінів. Овочі краще бланшувати на пару, фрукти – в розчині води з аскорбіновою кислотою або лимонним соком. Деякі можна заморожувати без цукру, а інші найкраще заморожувати у звичайному цукрі або сиропі.
  4. Перед заморожуванням охолодити продукти в холодильнику. Коли їжа застигає повільно, утворюються кристали льоду, створюючи м’який, соковитий продукт.
  5. Швидка заморозка: установити морозильну камеру на -18°C або нижче та заморожувати на листах лише 1-1,25 кг їжі на квадратний метр вільної площі морозильної камери в день для отримання найкращих результатів.
  6. Вибрати відповідні контейнери: продукти, які будуть заморожуватися в рідині або сиропі, покласти у тверді контейнери. Заморожені на листах овочі та фрукти упакувати в пластикові пакети.
  7. Використовуючи пластикові пакети, папір для заморожування продуктів, пластикову упаковку або алюмінієву фольгу, запаковувати їжу щільно, використовуючи декілька шарів матеріалу, і видалити якомога більше повітря, щоб зменшити обмороження або псування.
  8. Зробити наклейки, маркером відмітити тип їжі, вагу або кількість порцій, дату замороження, дату закінчення терміну придатності та інструкції щодо приготування (за необхідності). Використовувати заморожені продукти протягом 8-12 місяців.
  9. Тримати дверцята морозильної камери закритими: відчинення та зачинення призводить до коливань температури, які можуть пошкодити їжу, тому, тож перш ніж відкрити морозильну камеру, треба визначитися з вибором продуктів.

«Суха» крижана ванна

Наповнити велику посудину льодом та помістити всередину невелику металеву тару. Великий пластиковий пакет наповнити льодом. Бланшовані овочі добре витерти, перенести у каструлю та накрити крижаною ковдрою. Після того, як продукти охолонуть, достатньо просто витерти їх чистим кухонним рушником і заморозити.