Мед

Натуральний мед містить майже всі мікроелементи і має бактерицидну дію. Мед багатий комплексом вітамінів групи В, а також аскорбіновою кислотою (вітамін С).

Живильні та лікувальні властивості меду при нагріванні знижуються. Найбільшої шкоди меду приносить темпетатура вище 50°С – він при цьому втрачає бактерицидні властивості та аромат.

Мед розрізняють за кольором, запахом і смаком.

Акацієвий мед

Найвідоміший сорт меду – світло-жовтий з ніжним пряним ароматом. За фактом викачування мед безбарвний, а при кристалізації плавно набуває білого відтінку. Характерна відмінність: вміст глюкози і фруктози в ньому практично рівний.

Вживається як загальнозміцнюючий засіб, допомагає при шлунково-кишкових, ниркових хворобах, захворюваннях нервової системи. Також це чудовий засіб від безсоння і заспокійливе.

Буркуновий мед (донниковый)

Може мати абсолютно різний колір: від світло-бурштинового до білого з зеленуватим відтінком, загалом, білий, непрозорий. Чудовий смак з легкою гіркуватістю і тонкої ноткою ванілі. Мажеться, як масло.

Ефективно допомагає при проблемах з кишківником, хворобах вен, знімає запалення зі шлунково-кишкового тракту, розширює судини, приводить в норму обмін речовин. Чудове рішення при безсонні, як заспокійливе. Якщо його використовувати у вигляді компресів з прополісом або пластиру, то він знімає біль при порізах, ранках, розтягненнях і ударах.

Вересовий мед

Трошки віддає гірчинкою, терпкий. За кольором варіюється від темно-жовтого до червоно-бурого. Його відмінності – повільна кристалізація і найсильніша тягучість. Коли він густіє, то по консистенції починає нагадувати желе, в середині якого утворюється величезна кількість бульбашок повітря. Але якщо цей мед перемішати, він знову стане рідким. Надзвичайно багатий мінеральними речовинами.
Вересовий мед ефективний при відсутності апетиту, судинних захворюваннях, допомагає при хворобах нервової системи.

Гречаний мед

Гречаний мед набагато темніший за інших сортів: колір варіюється від темно-жовтого або світло-коричневого до темно-коричневого з червонуватим відтінком. Він в два рази багатший на мікроелементи і амінокислоти, ніж світлі сорти. Має сильні аромат і смак.

Лікує анемії, гіпертонію, авітамінози, стоматити, гастрити, захворювання шкіри, простудні хвороби, відновлює білковий обмін.

Еспарцетовий мед

Його відрізняють виняткова прозорість і світло-бурштиновий відтінок, надзвичайно приємний запах і помірно солодкий смак. Кристалізується досить повільно, змінюючи колір на білий.
Надзвичайно багатий на вітаміни, біологічно активні речовини і мінерали. У ньому багато каротину, аскорбінової кислоти і цінних ферментів.
Має загальнозміцнювальну дію, заспокоює нервову систему, зміцнює капіляри.

Каштановий мед

Досить темний, густий мед зі слабким ароматом каштанових квітів, якому притаманна приємна гірчинка. Надзвичайно повільно кристалізується.

Має антимікробні властивості, благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт, серцево-судинну систему, суттєво підвищує захисні можливості організму, допомагаючи справитися з хворобами нирок.

Конюшиновий мед

Конюшиновий мед майже прозорий, зі слабо вираженим ароматом конюшини

Липовий мед

Характерні відсутність кольору або ж світло-бурштиновий або насичено-жовтий відтінок, а також незвичайний аромат липи. Залежно від того, де був вирощений мед, йому притаманний абсолютно різний смак.

Незамінний при лікуванні ангіни, бронхіальної астми, бронхіту, ларингіту, нежиті, хвороб нирок, шлунка і кишківника, опіків і ран.

Малиновий мед

Малиновий мед має світло-золотистий колір і виключно приємні аромат і смак

М’ятний мед

М’ятний мед має аромат м’яти і світло-жовтий колір.

  • Щоб мед не прилипав, змастити ложку олією.