Яблука в'ялені або сушені
Яблука в'ялені або сушені

Яблука сушені

  

25 Травня, 2020

  • 299 рецептов заготовок без соли и сахара (Еда, которая лечит)
  • Эх, яблочко!
  • Яблоки (кулинария)
  • Ягоды и фрукты. Заготовки по-деревенски (Советы бабушки Агафьи / Умная усадьба)

Ingredients

Яблука незрілі, краще літні та осінні сорти, найкраще Антонівка, Аніс, Боровінка, Тітовка

ДЛЯ СОЛОНОЇ ВОДИ:

Вода - 1 відро

Сіль - 100‑150 г

ДЛЯ ПІДКИСЛЕНОЇ ВОДИ:

Вода - 1 л

Лимонна кислота - 0,5 ч. ложки

ДЛЯ МЕДОВОГО СИРОПУ:

Вода - 1 л

Мед - 1 склянка

Directions

1Яблука можна сушити очищеними або неочищеними, з насіннєвим гніздом, але якість яблук підвищується, якщо їх перед сушінням очистити і вирізати серцевину. Підготовлені яблука розрізати на поперечні кружальця завтовшки 5‑6 мм, можна розрізати на дольки або половинки.

2Щоб перед сушінням кружальця на зрізах не почали темнішати, їх або пробланшувати 1‑2 хвилини в киплячій воді або, не бланшуючи, зберігати їх до самого початку сушіння в солоній воді.

3Насипати нарізані яблука на сито або нанизати на шпагат, натягнути його на сушильні рамки, і тоді можна сушити яблука в духовці або на сонці.

В ДУХОВЦІ:

1Нарізані кружальцями яблука потримати (бланшувати) над парою 10 хвилин.

2Обсушувати яблука на чистій тканині 10 хвилин.

3Потім розкласти яблука тонким шаром на металеві сита, поставити їх на решітку в духовку та сушити при 60-75°C. Дверцята духовки трохи прочинити. Час сушіння - 8‑12 годин.

4Після того як яблука висохнуть, зсипати їх у дерев'яний ящик, який щільно закривається, для потіння на 10-14 днів.

НА СОНЦІ:

1Нарізані яблука, нанизані на нитку або на палички, розвісити на сонячному місці під дахом. Можна сушити також на частих ситах, прикритих марлею. Щодня яблука перевертати. Процес сушіння на сонці триває від 3 до 6 днів.

2Яблука, висушені на сонці, темніші, ніж при штучному сушінні.

СПОСІБ 1:

1Кислі щільні яблука вимити, очистити від шкірки, видалити плодоніжки, вирізати серцевину за допомогою спеціального ножа. Очищені яблука занурити в холодну воду, попередньо підкислену лимонною кислотою або соком.

2Коли всі яблука будуть промиті в підкисленою воді, їх нарізати кружальцями завтовшки приблизно 5 мм.

3Негайно занурити в киплячий медовий сироп і відварити до напівм'якого стану.

4Потім сироп зняти з вогню і залишити в ньому яблука на добу.

5Нступного дня шматочки яблук вийняти з сиропу та висушити.

6Потім розкласти на деко або решітку і сушити спочатку при температурі 55°С, потім при 65°С, а досушувати знову при 55°С.

7Приготовлені таким чином яблучні кружальця можна нанизати на нитку та досушувати над плитою.

СПОСІБ 2:

1Солодкі яблука вимити, зрізати шкірку, розрізати на 2 або 4 частини, вийняти насіння.

2Яблучні дольки розкласти на деку або решітці, покритих пергаментним папером або соломою, і поставити в теплу духовку або сушилку.

3Потім яблучні дольки можна винести досушуватися на сонці.

4Після просушування яблука зберігати в банках або дерев'яних ящиках, тримаючи їх в сухому місці.

СПОСІБ 3:

1Будь-які стиглі яблука вимити, видалити серцевину, нарізати часточками завширшки 4‑5 мм.

2Потім шматочки опустити на кілька секунд в киплячу воду.

3Яблука розкласти на металевих листах, застелених чистим папером або тканиною, і виставити на повітря. Якщо сонце дуже яскраве, то яблука краще поставити в тінь. Також яблучні дольки можна сушити, нанизавши їх на нитку і підвісивши на сонці.

4Зберігати сушені яблука в скляних банках, закритих поліетиленовими кришками, а також в ящиках, вистелених папером.

00:00