Іспанська кухня

Національна іспанська кухня відрізняється великою різноманітністю і користується популярністю у всьому світі. Але це не єдина національна кухня, як і в більшості країн. Це суміш із сімнадцяти різних кухонь зі своїми регіональними особливостями. Кожен регіон Іспанії багатий своїми неповторними кулінарними традиціями.

На Півночі поширені страви з морепродуктів Країни Басків: тріска по-біськайські «Піль-піль», астурійська фабада, різноманіття сирів і сидр. Тут готують чудові соуси і супи. Кухня Басків вважається в Іспанії найвишуканішою і найвитонченішою.

Каталонська кухня – це суміш південнофранцузької та італійської кухонь, звідси велика різноманітність страв і смакових поєднань. В основі більшості страв каталонців лежать чотири соуси: самфаіна (томати, перець, баклажани), софріто (цибуля, часник, томати, перець і зелень), пікада (зелень, часник, обсмажений мигдаль), алі-олі (оливкова олія з часником). Популярні страви Каталонії – густа юшка з морського чорта, смажені соковиті свинячі ковбаски, рагу зі свинячих ніжок і свинячої голови, печеня «Касуела», часниковий соус і пікантні підкопчені ковбаски «Фует».

іспанька ковбаса фует
іспанька ковбаса фует

В Андалусії чудові гаспачо – холодний томатний суп, і шинка «хабуго». Андалусія вважається регіоном найкращої оливкової олії, тому тут безліч страв, приготованих у фритюрі.
Валенсія знаменита різноманітними паельями – стравами з рису з додаванням різноманітних начинок.
У Центральному регіоні чудово запікають м’ясо і роблять кращі ковбасні вироби в Іспанії.
На Канарах практикують екзотичну рибну кухню з додаванням тропічних фруктів.
Балеарські острови вважаються батьківщиною майонезу, повітряних листкових булочок «Енсаймадас» і ковбаси «Собрасада».
Кантабрійська кухня славиться стравами з морепродуктів – молюсків, сардин, форелі, а також стравою з рису та лосося «Рис по-сантандерськи».
Астурійська кухня знаменита завдяки «Фабаде» – страві з білої квасолі, смаженій на салі з додаванням асорті з ковбас.
У Галісії їдять восьминогів, свинячі окости з листям брукви, рибу мерлан в глиняному посуді.
М’ясо в Арагоні щедро присмачується соусом чилі з томатів, цибулі і перцю, а в Наваррі і Ріосі більше поширені овочеві соуси і гарніри. Кухарі Кастилії і Естремадури – фахівці з приготування печені. Сеговія славиться смаженими молочними поросятами, Бургос і Сорія – смаженими ягнятами. В Саламанці знатно тушкують телячий хвіст, а сири Ла-Манча експортують по всьому світу. У Толедо готують марципан за старовинними секретним рецептами. У столиці Іспанії – Мадриді – гурмани можуть покуштувати густий гороховий суп і рубець з кров’яною ковбасою та чилі.

Загальні атрибути більшості іспанських страв – оливкова олія, часник, спеції, ароматична зелень і різні сорти вин.
Дуже широко поширені страви з рису – знамениту паелью можна покуштувати в будь-якому з регіонів Іспанії.

Іспанія знаходиться в числі найбільших виробників вина в світі. Андалусія є постачальником хересу, або шеррі, як його називають в деяких країнах. У Каталонії виготовляють шампанське «Кава», виробляють чудові білі вина, сангрію – фруктове червоне вино.
Особливе місце відведено в кухні Іспанії так званим «Тапас» – різноманітним традиційним закусок до вина, пива та інших алкогольних і безалкогольних напоїв.
На думку решти світу, кухня Іспанії являю собою таку собі середземноморську дієту, їжа якої готується на основі фруктів і овочів, бобових, рису і морепродуктів. Однак це не зовсім вірно. Іспанці, наприклад, готують більше м’ясних страв, ніж рибних. Взяти хоча б національне блюдо – в’ялений окіст хамон.
Оливкова олія сьогодні найпопулярніше в Іспанії. Воно використовується повсюдно – для смаження м’яса, тушкування овочів, заправки салатів. Хоча ще зовсім недавно, аж до початку ХХ століття, тваринні жири були найбільш поширеними в місцевій кухні.

Закуски

Традиційна іспанська закуска до пива, вина або хересу – Тапас. Серед найпоширеніших тапас – маслини, оливки, класичні та з начинкою з лимона, тунця, каперсів, мигдалю; величезний асортимент бутербродів; смажені та печені креветки, мідії, кальмари; маринована або в’ялена свинина, хамон, морсілья; нарізки з безлічі сирів, сири з оливковою олією і безліч інших варіацій.

іспанські тапас
Іспанські тапас

Можна віднести до закусок і різноманітні пироги з начинками з морепродуктів, м’яса і овочів. Пироги в кожному регіоні виготовляються за власними особливими рецептами. Так, на Балеарських островах готують пиріг «Кока» – відкритий пиріг, аналог італійської піци. Наповнювачем зазвичай служать морепродукти і ковбаси. У Галісії поширений пиріг «Емпанадас», де в якості начинки використовуються гриби, риба і м’ясо. У Каталонії люблять пиріг «Пастель», начинений фаршем з омара.

Салати

Обід в Іспанії починається, як правило, з салату зі свіжих, рідше варених овочів, квасолі або морепродуктів. Заправляють такі салати або чистою оливковою олією, або оливковою олією з добавками (з часником, з оцтом, з чилі тощо)
Найпопулярніший салат з морепродуктів – це салат-коктейль з мідій, креветок, кальмарів та інших морських мешканців. Іноді туди додають гриби або каперси, але найчастіше воліють нічим не перебивати аромат моря. Інгредієнти такого салату варіюються в залежності від пори року і регіону.
Іспанці – великі любителі томатів і часнику. Власне, томати з часником і є найпростішим і найпопулярніший їхнім салатом. Заправляється він оливковою олією і зеленню.
Поширений в Іспанії і аналог салату «Олів’є», який там називається «Російським салатом». Тільки замість м’яса або ковбаси додають морепродукти.
Салати з додаванням фруктів теж улюблені іспанцями. Досить незвичний на наш смак салат з в’яленої тріски, шматочків апельсина, оливок і цибулі в Іспанії дуже популярний. Також там люблять салат із помідорів, селери і апельсинів, заправлений соусом з оливкової олії, червоного вина й оцту.