Посуд

Алюмінієвий посуд

Перед використанням алюмінієвого посуду у ньому необхідно прожарити будь-який жир і потім протерти його сіллю.

Алюміній руйнується під дією лугу та кислоти, тому в алюмінієвому посуді не можна тримати гарячий солоний розчин або оцет, а також кисле молоко, солону рибу, бринзу.

Страву, приготовану в алюмінієвій каструлі, слід одразу перекласти в емальований або скляний посуд. Краще зовсім відмовитися від алюмінієвих каструль.

Плями від пригорілої їжі на алюмінієвому посуді можна видалити, закип’ятивши в ньому воду з цибулею. Після цьогo посуд вимити водою з милом.

Чорні плями з алюмінієвого посуду можна видалити, якщо спочатку протерти його ваткою, змоченою в оцті, а потім промити водою.

Металева вата надає алюмінієвому посуду блиск, не пошкоджуючи його.

Бляшаний посуд

Щоб видалити іржу з бляшаного посуду, його протерти розрізаним навпіл зеленим помідором або розрізаною картоплиною та піском. Для запобігання іржавіння можна змастити жиром і потримати в духовці.

Жирний посуд з чорної бляхи чистити сіллю без додавання води, використовуючи м’яку ганчірку.

Глиняний посуд

Глиняний посуд рекомендується завжди тримати відкритим. Накритий кришкою, він набуває неприємного важкого запаху.

Скляний посуд

Для додання блиску скляний посуд слід:

  • протерти сіллю, вимити водою з милом та обполоснути холодною або теплою водою,
  • або вимити водою, додавши в неї трохи солі та оцту, та добре прополоскати чистою водою.

Після миття слід добре просушити. Чистий посуд поставити догори дном на складеному вдвічі рушнику, щоб стекла вода, потім витерти чистим сухим рушником або м’якою лляною серветкою. Якщо непросушений посуд протерти рушником, на його стінках залишиться пушок.

Перед тим як наливати в скляний посуд гарячий продукт (джем, повидло, варення тощо), під нього необхідно підкласти вологу серветку.

Порцеляновий посуд

Порцеляновий посуд після тривалого вживання темніє. Щоб повернути білизну фарфоровому посуду його можна:

  • протерти питною содою або сіллю і оцтом, або шматочком тканини, змоченим скипидаром або винною кислотою;
  • протерти теплою водою з додаванням невеликої кількості нашатирного спирту, при цьому вода не має бути занадто гарячою.

Після миття посуд слід добре просушити. Якщо непросушений посуд протерти рушником, на його стінках залишиться пушок.

Порцелянові тарілки, використовувані нечасто, добре зберігаються, якщо перекласти їх білим папером.

Фаянсовий посуд

Фаянсовий посуд не можна мити дуже гарячою водою. Від гарячої води та тепла глазур, що покриває його, тріскається. Цей посуд добре миється теплою водою з милом.

Після миття фаянсовий посуд слід добре просушити. Якщо непросушений посуд протерти рушником, на його стінках залишиться пушок.